Zaradi vnovične uvedbe okoljske dajatve pogonska goriva le malo ceneje

Zaradi vnovične uvedbe okoljske dajatve za fosilna goriva bodo cene 95-oktanskega bencina in dizla dva tedna le malo nižje.

Liter bencina se je tako pocenil le za 2,6 centa, stal bo 1,390 evra. Liter dizelskega goriva bo prav tako ceneje za dva centa, stal bo 1,421 evra. Liter kurilnega olja se bo pocenil z 1,022 evra, na 1,001 evra. Te cene bodo veljale do 22. maja.

Vrača se okoljska dajatev

Z namenom blažitve vpliva na dvig maloprodajnih cen je bila z lanskim 8. avgustom obveznost plačila okoljske dajatve za nekatere vrste fosilnih goriv ukinjena. Slednja se zdaj znova uvaja. Vlada je na dopisni seji sprejela spremembe uredbe o okoljski dajatvi za onesnaževanje zraka z emisijo ogljikovega dioksida. Ta določa, da se obveznost plačila okoljske dajatve za bencin, dizel, zemeljski plin in kurilno olje vnovič uvaja z 9. majem.

Odločitev vlade je upoštevana že v novih cenah, ki bodo veljale od torka, torej danes. Dajatev za neosvinčeni bencin je 0,0398 evra na liter, za dizelsko gorivo in kurilno olje pa 0,0467 evra na liter.

Za liter neosvinčenega motornega bencina bo tako na bencinskih servisih zunaj avtocestnega križa v novem 14-dnevnem obdobju treba plačati 1,390 evra za liter, kar pri 50-litrskem rezervoarju znese 69,50 evra.

Cene bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest se še naprej izračunavajo na podlagi metode, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar in evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Marže trgovcev so ob tem v skladu z vladno uredbo omejene.

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah trgovci določajo sami.

vir Foto: Pexels