Wall Street višje, bitcoin presegel 29.000 dolarjev

Borzni indeksi na Wall Streetu so zrasli za več kot odstotek, predvsem po zaslugi rasti tečajev delnic v tehnološkem sektorju. Cene zlata so nekoliko padle, dolar je nekoliko višje, evro pa stabilno.

Dow Jones je pridobil 1,0 odstotka, na 32.717 točk.

S&P 500 se je zvišal za 1,42 odstotka, na 4027 točk.

Indeks Nasdaq pa je višje za 1,79 odstotka, na 11.926 točk.

Indeks tehnološkega sektorja S&P se je včeraj po dveh zaporednih padcih močno okrepil. Cena delnice Micron Technology je pri tem poskočila za več kot 7 odstotkov. Proizvajalec čipov je napovedal, da bodo njegovi prihodki v tekočem četrtletju upadli, kar je v skladu s pričakovanji trga, da pa se bo leta 2025 zaradi razvoja umetne inteligence njegova prodaja povečala.

Vlagatelje so spodbudile objave več podjetij

To je spodbudilo rast tečajev delnic in drugih proizvajalcev čipov, tako da je indeks PHLX tega sektorja včeraj poskočil za 3,3 odstotka. “Micron je nekakšen mikrokozmos svetovnega gospodarstva, ker gredo njegovi čipi v različne industrije in sektorje,” je dejal King Lip, strateg pri BakerAvenue Wealth Management.

“Če je to podjetje optimistično glede naročil, to pomeni, da gre celotnemu gospodarstvu dobro,” je dodal. Vlagatelje je spodbudilo še več podjetij, ki so objavila dobre poslovne rezultate v tekočem četrtletju.

Pozitiven vpliv stabilizacije bančnega sektorja

Sezona objav četrtletnih poročil ameriških podjetij se začenja sredi prihodnjega meseca. Na trg pozitivno vpliva tudi stabilizacija bančnega sektorja, potem ko je bil več tednov pod pritiskom zaradi propada banke Silicon Valley Bank.

“Vlagatelji postajajo vsak dan bolj sproščeni glede sektorja,” je dejal Michael O’Rourke, strateg pri JonesTrading.

Tečaji delnic so se včeraj zvišali tudi na evropskih borzah.

Londonski indeks FTSE se je okrepil za 1,07 odstotka, na 7564 točk.

Frankfurtski DAX je višje za 1,23 odstotka, na 15.328 točk.

Pariški CAC pa je zrasel za 1,39 odstotka, na 7186 točk.

Cene zlata so se danes znižale, saj je popuščanje zaskrbljenosti glede svetovnega bančnega sistema povečalo nagnjenost k tveganju in zajezilo nekatere ponudbe za zlato zlato.

Promptno zlato je padlo za 0,1 odstotka na 1.963,14 dolarja za unčo. Terminske pogodbe za ameriško zlato so padle za 0,2 odstotka na 1.981,00 dolarja.

Indeks dolarja je bil nekoliko višji, zaradi česar so plemenite kovine manj dostopne za kupce z drugimi valutami, medtem ko so azijske borze nedavno zabeležile rast.

Evro je bil stabilen pri 1,0844 dolarja. Bitcoin presegel 29.000 dolarjev in je postavljen za najboljše četrtletje v zadnjih dveh letih.

vir Foto: Pexels