Cene nafte na mednarodnih trgih so se dvignile

Cene nafte na mednarodnih trgih so se dvignile nad 79 dolarjev. Podprte so namreč z zmanjšano ponudbo zaradi ustavitve nekaterih izvozov iz iraškega Kurdistana in optimizmom vlagateljev po umirjanju pretresov v bančnem sektorju. Na londonski borzi je bila cena soda po poldnevu za 72 centov višja kot včeraj ob koncu trgovanja in je znašala 79,37 dolarja. Na ameriškem trgu so s sodčkom trgovali po 77 centov dražji ceni od 73,97 dolarja.

Trge je ta teden spodbudila ustavitev izvoza 450.000 sodčkov na dan iz iraškega Kurdistana po arbitražni odločitvi, da mora pošiljke odobriti vlada v Bagdadu. “Daljša ko je prekinitev, tanjši so obeti glede ponudbe,” je tržne ocene povzel Stephen Brennock iz PVM.

“Izboljšano razpoloženje je glavni razlog za okrevanje cen nafte”

Norveška naftna družba DNO je danes sporočila, da je začela zapirati proizvodnjo na poljih v Kurdistanu. DNO-jevi polji Tawke in Peshkabir so leta 2022 v povprečju proizvedli 107.000 sodčkov na dan, kar je enako četrtini kurdskega izvoza.

Pomisleki glede dobave bodo podpirali cene nafte, dokler spor ne bo rešen, je dejala Fiona Cincotta iz City Indexa. Razpoloženje na trgu so podprli tudi pridušeni strahovi za bančni sektor po prodaji premoženja propadle ameriške banke Silicon Valley Bank.

“Glavni razlog za okrevanje cen nafte v zadnjih dneh je izboljšano razpoloženje. Vidimo, da se je nagnjenost k tveganju nekoliko povrnila,” pojasnjuje Leon Li iz CMC Markets. Cene je podprl tudi padec zalog surove nafte v ZDA prejšnji teden. In sicer za kar 6,1 milijona sodov, navajajo tržni viri, ki se sklicujejo na v torek objavljene podatke Ameriškega inštituta za nafto (API).

Pozornost je zdaj usmerjena na današnje uradne podatke o zalogah. Vlagatelji namreč pričakujejo, ali bodo potrdili poročilo API-ja. Washington bo poročilo objavil pozneje čez dan. Organizacija držav izvoznic nafte (OPEC) je danes ločeno sporočila, da se je sod nafte v košarici njenih članic v torek podražil za 2,62 dolarja, na 77,63 dolarja.

vir Foto: Pexels