Volitve v Veliki Britaniji: Laburisti na poti do velike večine?

Danes v Veliki Britaniji potekajo splošne volitve, pričakuje pa se visoka volilna udeležba. Glede na zadnje ankete naj bi levosredinska laburistična stranka osvojila veliko večino v spodnjem domu parlamenta in oblikovala novo vlado. Volišča so odprta od 7. do 22. ure.

Premier Rishi Sunak je včeraj v morda svojem zadnjem dnevu na položaju volivce pozval, naj “rešijo Združeno kraljestvo” pred laburistično večino in glasujejo za konservativce. Na njegovem zaključnem govoru volilne kampanje so se mu pridružili starši in žena Akshata Murty.

Vodja laburistov Keir Starmer je v svojem zadnjem govoru pred volitvami pozval volivce, naj si “predstavljajo, da gre Britanija naprej z laburistično vlado”. Starmer, ki je favorit za naslednjega premierja, je izrazil zadovoljstvo s kampanjo in dejal, da je njegova stranka “pripravljena na to, kar sledi”. Analitiki pričakujejo, da bo laburistična stranka osvojila več sedežev, kot jih je leta 1997 osvojil Tony Blair.

Ankete

Ankete v zadnjem tednu do 3. julija kažejo, da laburisti uživajo podporo 39 odstotkov volivcev, kar jih postavlja 18 odstotnih točk pred konservativce, ki imajo 21 odstotkov podpore. Desna stranka Reform UK je tretja s 16 odstotki, sledijo sredinski liberalni demokrati z 11 odstotki in Zeleni s 6 odstotki podpore.

Analiza anket podjetja Survation je pokazala, da bi laburisti osvojili 484 od 650 sedežev v parlamentu, kar bi preseglo 418 sedežev, ki jih je leta 1997 osvojil Tony Blair. Konservativcem napovedujejo le 64 sedežev, kar bi bilo najmanj od ustanovitve stranke leta 1834. Nekatere druge analize sicer kažejo na manjše razlike med obema glavnima strankama, a skupni rezultat ostaja enak.

Starmerjeva kampanja je temeljila na obljubi o “spremembi” in izkoriščala nezadovoljstvo državljanov z javnimi storitvami ter padajočim življenjskim standardom, kar je posledica šibkega gospodarstva in politične nestabilnosti.

Sunak je skušal prepričati volivce, da je v 20 mesecih svojega mandata izboljšal gospodarsko stanje po pandemiji covida-19 in vojni v Ukrajini ter končal leta političnih pretresov, ki so zaznamovala prejšnje konservativne vlade. Opozoril je, da bo Starmer moral zvišati davke za uresničitev svoje agende za spremembe, in da bo večja zmaga laburistov pomenila večjo verjetnost še višjih davkov.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pexels