Vlade ne podpira kar 59,9 odstotka vprašanih, kako naprej?

Po zadnji javnomnenjski anketi, ki jo je med 13. in 16. novembrom za Nova24TV izvedla agencija Parsifal, so se razkrili zaskrbljujoči podatki o podpori aktualni vladi dr. Roberta Goloba. Anketa je pokazala, da vlado Goloba podpira le še 34,4 odstotka vprašanih. To je drugi največji padec podpore vladi od junija lanskega leta, in vlada se trenutno sooča z najnižjo ravnjo podpore v zgodovini države, kar so potrdile tudi druge javnomnenjske ankete.

Največji delež vprašanih, kar 59,9 odstotka, je na vprašanje, ali podpirajo sedanjo vlado odgovorilo z “NE”. Le 5,7 odstotka anketirancev glede slednjega ostaja neodločenih.

So predčasne volitve rešitev?

Ključno vprašanje, ki se poraja v tem trenutku, je, kako iz politične krize, v katero je vlado pahnila nizka podpora in padec zaupanja v Goloba in njegovo stranko. Največja skupina vprašanih, 31,8 odstotka, verjame, da je rešitev v predčasnih volitvah. Nekaj manj, 30,7 odstotka, bi podprlo možnost, da Golob nadaljuje z delom z rekonstrukcijo vlade.

Skoraj 20 odstotkov anketirancev pa meni, da je čas za veliko koalicijo desnice in levice. Slednje bi bila za Slovenijo zgodovinsko nenavadna poteza. Samo 11,3 odstotka vprašanih bi sprejelo ponudbo centrov moči iz ozadja, da zamenjajo premierja Goloba mimo volitev, z neizvoljenim “novim obrazom”.

Demografski podatki kažejo, da je bila raziskava izvedena med 749 anketiranci, pri čemer je 49,6 odstotka bilo žensk. Povprečna starost anketirancev je 55,3 leta. Največ anketirancev prihaja iz najstarejše starostne skupine (52,2 odstotka). Sledi srednja starostna skupina (33,7 odstotka), najmlajša starostna skupina predstavlja najmanjši delež (14 odstotkov).

Kar 37,4 odstotka anketirancev ima dokončano srednjo šolo, 27,1 odstotka ima dokončano višjo izobrazbo ali več, 20,8 odstotka anketirancev pa ima poklicno šolo. Glede na prebivališče, največ anketirancev prihaja iz vasi ali zaselka (57,9 odstotka), sledijo mesto (26,2 odstotka) in manjši kraj (15,9 odstotka). Po statističnih regijah je največ anketirancev iz osrednjeslovenske regije (25,9 odstotka), sledita podravska (14,9 odstotka) in savinjska (12,5 odstotka).

vir

Foto: Vlada RS

Portal24