NSi na kongresu o evropskih volitvah in politični slik v Sloveniji

Na današnjem kongresu stranke NSi (Nova Slovenija – krščanski demokrati) so člani obravnavali ključna programska izhodišča za prihajajoče evropske volitve, ki bodo junija prihodnje leto. Glavne točke programa, združene pod geslom “Močna, varna, zelena Evropa”, so močno gospodarstvo, spremembe migracijske politike ter premišljena zelena transformacija.

Poleg priprav na volitve se stranka tudi kadrovsko pripravlja na boj za stolčke v Evropskem parlamentu. Evidentirali so že kandidate, končno sestavo kandidatne liste pa bodo potrjevali v začetku prihodnjega leta.

Na kongresu se je prvak stranke Matej Tonin dotaknil tudi aktualne politične situacije v Sloveniji. Oceni, da se je država znašla v političnem kaosu, izhod pa vidi v oblikovanju drugačne vladne koalicije. Tonin meni, da vsak dan v vladavini trenutne vlade, ki jo vodi Robert Golob, pomeni izgubljen dan za Slovenijo. Izrazil je tudi prepričanje, da je potrebno iskati rešitve, vendar na političnem parketu za zdaj primanjkuje poguma.

Tonin je nagovoril članstvo in izpostavil, da je NSi uigrana ekipa, ki je programsko močna in trdna, ter da ima stranka pred seboj veliko dela, da bo pripravljena za naslednji mandat.

V demokraciji so najbolj privlačna rešitev političnih kriz predčasne volitve. Kljub privlačnosti, pa so najmanj verjetne, predvsem pa v celoti odvisne od sedanje vladne koalicije. Do predčasnih volitev bi lahko prišli, če bi odstopiti predsednik vlade, koalicijska večina pa ne bi smela izvoliti drugega predsednika vlade. V Novi Sloveniji predčasne volitve podpiramo, se pa zavedamo, da so malo verjetne.

Druga možnost je, da v okviru sedanje sestave parlamenta oblikujemo drugačno koalicijo. Ne bi bilo prvič.

Matej Tonin

V nadaljevanju kongresa so se člani stranke lotili podrobnejše obravnave programskih izhodišč za evropske volitve, vključno z močnim gospodarstvom, spremembami migracijske politike in zeleno transformacijo. Na kongresu je svoje mnenje delil tudi predsednik EPP (Evropska ljudska stranka) Manfred Weber, ki je poudaril pomen prihajajočih volitev za EU in računa na sodelovanje NSi pri pripravi programa EPP.

Stranka NSi si želi zgraditi močno, varno in zeleno Evropo, ki bo blizu ljudem, kar je bila ena od osrednjih točk na kongresu. V nadaljevanju kongresa je bilo pričakovati tudi nagovor evropske poslanke NSi Ljudmile Novak. Osrednji kongresni nagovor je imel predsednik stranke Matej Tonin.

vir

Foto: NSi

Portal24