Vlada bo začela s postopki za priznanje Palestine

Slovenska vlada bo predvidoma danes začela s postopki za priznanje Palestine kot neodvisne države, je sporočil kabinet predsednika vlade. Ta poteza prihaja po obveščanju javnosti o namerah v Bruslju, kjer je premier Robert Golob skupaj s premierji Španije, Irske in Malte ob marčevskem Evropskem svetu podpisal izjavo, ki podpira priznanje Palestine “takrat, ko bo prineslo pozitivne učinke za razmere v Gazi in ko bo trenutek najprimernejši.”

N1 pa poroča o nesoglasjih znotraj vlade glede tega vprašanja. Po neuradnih informacijah so se razhajanja pojavila med zunanjim ministrstvom in kabinetom predsednika vlade. Zunanja ministrica Tanja Fajon izraža željo, da bi Slovenija Palestino priznala skupaj s Španijo in Irsko, ki naj bi priznanje izvedli 21. maja, čeprav ta datum še ni potrjen.

Po drugi strani si premierjev kabinet želi, da bi postopek priznanja potekal neodvisno od drugih držav, vključno s Španijo in Irsko. Prav tako je v interesu Slovenije, da bi priznanje Palestine podprlo več držav, kar bi lahko okrepilo mednarodni položaj Palestine.

Kljub notranjim nesoglasjem je vlada izrazila namero pripraviti predlog za začetek postopka priznanja, ki “bo prispeval k doseganju dogovora o premirju v Gazi in izpustitvi talcev.” Kabinet premiera Goloba je poudaril: “Grozote v Gazi se morajo končati. Zato sta potrebna takojšnja prekinitev izraelskih napadov na Gazo in iskanje rešitev za pogajalsko mizo.”

Vlada Republike Slovenije bo predvidoma jutri začela postopke za priznanje Palestine kot neodvisne države. O tej nameri je bila slovenska javnost obveščena že, ko je predsednik vlade Robert Golob s kolegi premierji Španije, Irske in Malte v Bruslju ob robu marčevskega Evropskega sveta podpisal izjavo o priznanju Palestine takrat, ko bo priznanje prineslo pozitivne učinke za razmere v Gazi in ko bo trenutek najprimernejši.”

Kabinet predsednika vlade

Vlada ostaja v stiku s podobno mislečimi državami in poudarja, da je odločitev o načinu in času priznanja suverena odločitev posamične države. Gradivo za četrtkovo sejo vlade še ni usklajeno, vendar bo predmet razprav na rednem tedenskem koalicijskem srečanju, ki bo prav tako potekalo v četrtek zjutraj.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Freepik