Ministrstvo državni upravi za omilitev prometa priporočilo hibridni način dela

V luči pričakovanega povečanega prometa na slovenskih avtocestah ta mesec je Ministrstvo za javno upravo vsem organom državne uprave izdalo priporočilo, da preidejo na hibridni način dela, ki vključuje možnost dela od doma. Priporočilo prihaja kot odziv na analize in napovedi prometa, ki jih je izvedel DARS, in se osredotoča na zmanjšanje obremenitev na cestah med ključnimi prazničnimi dnevi.

Največji pritisk na slovenske avtoceste se pričakuje v dneh, ko praznuje več sosednjih evropskih držav, kot so Avstrija, Nemčija, Švica, Belgija, Nizozemska in Hrvaška. Med izpostavljenimi datumi so 9., 17., 20. in 30. maj, ko so v teh državah prazniki in počitnice, kar tradicionalno prinaša povečan promet čez slovenske meje.

Hibridni način dela

Ministrstvo za javno upravo je državnim organom, ministrstvom, vladnim službam in upravnim enotam poslalo dopis, v katerem priporoča, da se zaposlenim, če narava delovnega procesa to dopušča, omogoči delo od doma. To priporočilo temelji na smernicah za hibridni način dela, ki so bile sprejete avgusta 2022. V skladu s temi smernicami je delovni teden javnega uslužbenca razdeljen med delo na domu in delo v prostorih delodajalca.

Predlagani delovni model predvideva, da zaposleni en dan v tednu opravljajo delo od doma, dva dneva v prostorih delodajalca, preostala dva dneva pa se lahko prilagodijo glede na potrebe delovnega procesa in dogovor z nadrejenimi. Ta model ne le omogoča fleksibilnost, temveč tudi prispeva k boljši pretočnosti prometa in manjši obremenitvi cest.

Implementacija hibridnega dela ni pomembna le za zmanjšanje prometnih zastojev, ampak prinaša tudi okoljske koristi. Z zmanjšanjem števila dnevnih potovanj na delo se zmanjšujejo emisije izpušnih plinov, kar pozitivno vpliva na okolje.

Tako Ministrstvo za javno upravo kot DARS sta prepričana, da bo ta pristop pripomogel k večji učinkovitosti in zmanjšanju stresa za vse udeležence v prometu med najbolj obremenjenimi obdobji tega meseca.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Pixabay