V izraelskem napadu ubiti trije sinovi in štirje vnuki voditelja Hamasa

V izraelskem zračnem napadu na območju Gaze so življenje izgubili trije sinovi in štirje vnuki Ismaila Haniyeha, voditelja teroristične organizacije Hamas. Dogodek je eden izmed bolj odmevnih v tekoči vojni, saj so med žrtvami visoko profilirane osebnosti. Izrael je napad opravičil z obtožbami, da so bili ubiti člani operativne enote Hamasa, medtem ko Haniyeh trdi, da Izrael deluje iz maščevalnosti in želje po ubijanju.

V ekskluzivnem intervjuju za satelitski kanal Al Jazeera je Haniyeh potrdil smrt svojih sinov, ki sta, po njegovih besedah, bila “umorjena na poti k osvoboditvi Jeruzalema in mošeje Al-Aksa.” Haniyeh, ki trenutno živi v izgnanstvu v Katarju, je izrazil mnenje, da takšna dejanja ne bodo prisilila Hamasa k spremembi njihovega stališča ali k odstopu od njihovih zahtev.

Smrti članov Haniyehove družine dodajajo napetosti v že tako obremenjenih pogajanjih o prekinitvi ognja, ki so se v zadnjih dneh intenzivirale s pomočjo mednarodnega posredovanja. Kljub temu obe strani ostajata daleč narazen glede ključnih vprašanj, ki ovirajo doseganje miru.

Dodatni pritisk na Izrael prihaja tudi s strani Združenih držav Amerike, njegove največje zaveznice, ki zahteva spremembo taktike v vojni, še posebej v kontekstu humanitarne pomoči za ljudi v Gazi. Obe strani nadaljujeta večmesečne pogovore o prekinitvi ognja, a smrti v družini Haniyeh bi lahko predstavljale dodatno oviro na tej poti.

Hamas

Hamas je palestinska islamistična politična organizacija in militantna skupina, ki jo je leta 1987 ustanovil šejk Ahmed Yassin z namenom boja proti izraelski okupaciji. Organizacija ima politično in vojaško krilo ter si prizadeva za ustanovitev palestinske države, ki bi vključevala ozemlja Gaze, Zahodnega brega in Vzhodnega Jeruzalema. Hamas je leta 2007 prevzel nadzor nad Gazo po spopadih s Fatahom, drugo glavno palestinsko politično skupino. ZDA, EU in številne druge države so vojaško krilo Hamasa razglasile za teroristično organizacijo zaradi njegovih samomorilskih napadov in raketiranja civilnih območij.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Wikimedia/Council.gov.ru