Severna Koreja se pripravlja na vojno, pravi Kim Jong-un

V nedavnem govoru na vojaški univerzi, poimenovani po njegovem očetu, je severnokorejski voditelj Kim Jong-un poudaril, da je zaradi nestabilnih geopolitičnih razmer, ki trenutno obdajajo državo, čas za Severno Korejo, da je pripravljena na vojno bolj kot kdaj koli prej. Ta izjava je bila objavljena s strani državne tiskovne agencije KCNA v četrtek.

Pod vodstvom Kim Jong-una je Severna Koreja v zadnjih letih znatno okrepila svojo oborožitev in razvila tesne vojaške in politične vezi z Rusijo. Poroča se, da je Severna Koreja podprla Rusijo v njenih vojaških prizadevanjih proti Ukrajini, v zameno pa prejela rusko pomoč pri razvoju strateških vojaških projektov.

Kim Jong-un je opozoril, da bo v primeru vojaškega spopada s Severno Korejo država brez oklevanja uporabila vse razpoložljive sile, da zadane smrtonosni udarec sovražniku. Komentar je bil del njegovega pogovora s študenti in profesorji na vojaški univerzi Kim Jong-il.

Poleg tega je Kim nedavno nadzoroval izstrelitev nove hiperzvočne balistične rakete srednjega dosega, kar kaže na nadaljnje napredovanje severnokorejskega oboroževalnega programa. Ta razvoj dogodkov prihaja v času, ko so mednarodne napetosti zaradi vojaških in političnih razmer okoli Severne Koreje vse bolj negotove in nestabilne.

V odzivu na skupne vojaške vaje visoke intenzivnosti, ki so jih v zadnjih mesecih izvajale ZDA in Južna Koreja, je Severna Koreja obtožila obe državi provociranja in dvigovanja vojaških napetosti. Ta obtožba še povečuje trenutno napeto ozračje na Korejskem polotoku.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Wikimedia/ Kremelj