V Indiji beležijo povečanje protimuslimanskega sovražnega govora

V zadnjem delu leta 2023 je Indija priča zaskrbljujočemu porastu protimuslimanskega sovražnega govora, ki je, kot kažejo nedavne študije, v drugi polovici leta v primerjavi s prvimi šestimi meseci narasel za 62 odstotkov. Raziskovalna skupina India Hate Lab, s sedežem v Washingtonu, je dokumentirala 668 primerov sovražnega govora, usmerjenega proti muslimanski skupnosti v Indiji. 413 od tega v zadnjih šestih mesecih leta 2023.

Porast sovražnega govora se je zgodil v obdobju, ko je bila Indija priča ključnim političnim in geopolitičnim dogodkom, vključno z vojno med Izraelom in Gazo. Slednja pa je po navedbah poročila igrala pomembno vlogo v povečanju sovražnega govora proti muslimanom. Med oktobrom in decembrom 2023 je bilo zabeleženih 41 primerov sovražnega govora, ki so neposredno omenjali ta konflikt. Številka predstavlja približno 20 odstotkov vseh primerov v zadnjem četrtletju leta.

Slabo ravnanje z muslimansko manjšino

Približno 75 odstotkov vseh incidentov sovražnega govora je bilo zabeleženih v državah pod vodstvom hindujske nacionalistične stranke Bharatiya Janata (BJP) premierja Narendre Modija, s posebej visokim številom primerov v Maharashtra, Uttar Pradesh in Madhya Pradesh. Kritiki premierja Modija, ki je na oblasti od leta 2014, obtožujejo njegovo administracijo slabega ravnanja z muslimansko manjšino, kar se odraža tudi v kontroverznih zakonih in političnih potezah, kot so zakon o državljanstvu iz leta 2019, ki je bil označen za “bistveno diskriminatornega”, zakonodaja proti spreobrnjenju. Zakon izpodbija pravico do svobode veroizpovedi, in preklic posebnega statusa večinsko muslimanskega Kašmirja.

V odziv na naraščajoče skrbi, Modi vlada zanika kakršnokoli zlorabo manjšin. Modi trdi, da so njihove politike namenjene koristi vseh Indijcev. Kljub temu, India Hate Lab opozarja na povečanje sovražnega govora. Navajajo tudi, da so svoje ugotovitve temeljili na sledenju spletnim aktivnostim hindujskih nacionalističnih skupin, pregledovanju videoposnetkov sovražnega govora, objavljenih na družbenih omrežjih, in zbiranju podatkov o posameznih incidentih, o katerih so poročali indijski mediji.

[Vir: Reuters]; Portal24