Brazilija: V podporo Bolsonaru se je zbralo več deset tisoč ljudi

V São Paulu, največjem mestu v Braziliji, se je zbralo več deset tisoč podpornikov nekdanjega brazilskega predsednika Jairja Bolsonara. Shod je bil organiziran kot demonstracija moči proti pravnim izzivom, ki bi Bolsonara lahko poslali v zapor. Množični protest je prišel v času, ko se Bolsonaro, desni politik, sooča s številnimi pravnimi težavami, vključno s preiskavo zaradi njegove domnevne vloge pri napadih na vladne zgradbe 8. januarja 2023.

Bolsonaro, ki je bil predsednik Brazilije, je osebno sklical shod po tem, ko je bil tarča policijske racije, ki je preiskovala poskus državnega udara. Na dogodku imel približno 20 minut dolg govor, v katerem se je izogibal napadom na svoje politične nasprotnike in vrhovno sodišče. Namesto tega je poudaril potrebo po pomiritvi in predlagal amnestijo za svoje podpornike, ki so bili zaprti zaradi njihove vloge v napadih na vladne zgradbe.

Med svojim govorom je Bolsonaro zavrnil obtožbe, da bi on ali njegovi podporniki poskušali izvesti državni udar, in poudaril, da resnični državni udar vključuje uporabo vojaške sile, do česar pa v Braziliji ni prišlo. Bolsonaro, ki mu je zaradi obsodb zaradi zlorabe položaja prepovedano kandidirati do leta 2030, ostaja kljub temu aktiven v brazilski politiki in se profilira kot glavni nasprotnik sedanjega levosredinskega predsednika Luiza Inácia Lula da Silve.

Podpora Izraelu

Shod je privabil tudi več deset zakonodajalcev in guvernerjev, med njimi guvernerja São Paula Tarcisia de Freitasa, ki je bil Bolsonarov minister za infrastrukturo in velja za možnega naslednika na desni politični sceni v Braziliji. Udeležba visokih političnih osebnosti kaže na to, da Bolsonaro še vedno uživa pomembno podporo med nekaterimi segmenti brazilske politike.

Bolsonarovi privrženci so se  v podporo Bolsonaru zbrali na aveniji Paulista, kritizirali so vrhovno sodišče. Med drugim so trdili tudi, da je bil Lula da Silva na volitvah leta 2022 izvoljen nepošteno. Nekateri med njimi so kot znak kljubovanja sedanjemu predsedniku, ki je bil kritiziran zaradi svojih komentarjev o izraelski vojaški ofenzivi v Gazi, nosili izraelske zastave.

“Kar iščem, je pomiritev, to je brisanje preteklosti,” je dejal Bolsonaro in tudi sam držal izraelsko zastavo. “Iskati način, kako živeti v miru in nehati biti tako poskočen. Amnestija za tiste revne ljudi, ki so zaprti v Brasiliji. Vseh 513 kongresnikov in 81 senatorjev prosimo za predlog zakona o amnestiji, da bi lahko v Braziliji zadoščala pravica.”

“Ni mrtev, je tekmovalen,” je dejal kongresnik Marco Feliciano, član Bolsonarove liberalne stranke. Dodal je, da bi se Brazilija “spremenila v kaos”, če bi nekdanjega predsednika aretirali. Shoda se je udeležilo več deset zakonodajalcev in guvernerjev nekaterih zveznih držav, vključno z guvernerjem São Paula Tarcisiom de Freitasom, ki je bil Bolsonarov minister za infrastrukturo in velja za potencialnega naslednika brazilske desne politike. “Vrhovnemu sodišču želi pokazati svojo moč in ostati politično uspešen, tudi če ga aretirajo,” je za tiskovno agencijo Reuters povedal vir blizu Bolsonaru. Primerjal ga je tudi z Lulo, ki je leta 2018 v zaporu preživel 580 dni. 2019 zaradi obtožb korupcije, preden so mu kazen razveljavili.

[Vir: The Guardian]; Portal24