Uživanje alkohola med dejavniki tveganja za demenco

V nedavno objavljeni študiji Univerze v Oxfordu so raziskovalci razkrili, da so sladkorna bolezen, uživanje alkohola in onesnaženje zraka, povezano s prometom, med najbolj škodljivimi dejavniki tveganja za demenco, ki jih je mogoče nadzorovati. Ta odkritja ponujajo dragocen vpogled v preprečevanje demence, bolezni, ki prizadene milijone ljudi po vsem svetu.

Študija je pod drobnogled vzela približno 161 potencialnih dejavnikov tveganja za demenco, pri čemer so raziskovalci te dejavnike razvrstili v 15 širokih kategorij. Te kategorije vključujejo različne aspekte življenjskega sloga in zdravstvenega stanja, kot so krvni tlak, holesterol, telesna teža, uživanje alkohola, kajenje, depresija, vnetja, onesnaženost, sluh, spanje, socializacija, prehrana, telesna dejavnost in izobraževanje.

Fokus na ranljive možganske regije

Posebna pozornost je bila namenjena preučevanju določene možganske mreže, ki se razvija v kasnejših letih adolescence in je nagnjena k zgodnejši degeneraciji v poznejših letih. Raziskava je temeljila na analizi podatkov o možganih 40.000 oseb, starejših od 45 let, iz zbirke podatkov UK Biobank.

Profesorica Gwenaelle Douaud, ki je vodila študijo, je poudarila, da so specifični deli možganov izjemno občutljivi na sladkorno bolezen, onesnaženje zraka, povezano s prometom, in alkohol. To povečuje pomembnost razumevanja, kako ti dejavniki vplivajo na možgane, ter razvoja strategij za zmanjšanje njihovega negativnega učinka.

Genetske povezave in nova odkritja

Zanimivo je bilo odkritje, da več genetskih variacij vpliva na ranljivo možgansko mrežo, kar kaže na povečano nagnjenost k srčno-žilnim smrtim, shizofreniji, Alzheimerjevi in Parkinsonovi bolezni. Med presenetljivimi ugotovitvami so bile povezave z dvema antigenoma malo znane krvne skupine, ki spadajo v antigenski sistem XG, kar predstavlja povsem novo in nepričakovano odkritje.

Pomen študije za prihodnje raziskave… več na Senior24.

Portal24; Foto: Freepik