To so dodatki, ki lahko poškodujejo ledvice

Vsakodnevno se soočamo z obilico informacij o tem, kako prehranska dopolnila lahko izboljšajo naše zdravje. Vendar pa mnogi med nami niso seznanjeni s temno platjo – potencialno škodo, ki jo lahko ta ista dopolnila povzročijo našim ledvicam. HaVy Ngo-Hamilton, PharmD in klinični svetovalec pri BuzzRx, poudarja, da je misliti, da dodatki ne morejo povzročiti nobene škode ali interakcij samo zato, ker so naravnega izvora in dostopni brez recepta, velik mit.

V nadaljevanju predstavljamo pet dodatkov, ki so najpogosteje povezani s težavami z ledvicami. Poznavanje teh tveganj vam lahko pomaga preprečiti resne zdravstvene zaplete.

Kurkuma

Kurkuma, ki je sicer cenjena zaradi svojih protivnetnih lastnosti, skriva nevarnost za tiste z zgodovino ledvičnih težav. Kljub svojim koristim kurkuma vsebuje oksalat, ki se lahko veže na minerale in poveča tveganje za nastanek ledvičnih kamnov. Strokovnjaki svetujejo previdnost pri jemanju velikih odmerkov, še posebej, če ste v preteklosti že imeli težave z ledvicami.

Vitamin C

Vitamin C je ključen za zdravje, vendar v “megaodmerkih” lahko povzroči več škode kot koristi. Presežek vitamina C se izloči kot oksalat, kar lahko vodi do tvorbe ledvičnih kamnov. Raziskava iz leta 2023 je celo povezala visoke odmerke vitamina C z akutno poškodbo ledvic, kar opozarja na potrebo po zmernem uživanju tega vitamina.

Vitamin D

Vitamin D, znan po svoji vlogi pri ohranjanju zdravih kosti, lahko, če se ne uporablja preudarno, lahko škodljivo učinkuje na ledvice. Interakcije z nekaterimi zdravili, zlasti tistimi, ki vsebujejo aluminij, lahko pri ljudeh s kronično boleznijo ledvic povečajo ravni aluminija v krvi. Kljub temu, s pravilnim nadzorom in rednimi preiskavami, se lahko najde varen odmerek tudi za osebe z boleznijo ledvic.

Kalcij

Kalcij, ključen za močne kosti in zdrave zobe, lahko v prevelikih odmerkih, še posebej v kombinaciji z vitaminom C, postane problematičen. Večina ledvičnih kamnov je namreč sestavljena iz kalcija in oksalata. S pravilnim uravnoteženjem dodatkov, kot sta magnezij in vitamin B6, in pod nadzorom zdravnika, pa se lahko tveganja zmanjšajo.

Kalij

Dodatki kalija, čeprav dostopni brez recepta, niso za vsakogar. Še posebej morajo biti pri tem prevodini zlasti ljudje s kronično boleznijo ledvic, saj lahko prekomerno uživanje kalija vodi do hiperkalemije – potencialno smrtonosnega stanja. Simptomi, kot so slabost, bruhanje, mišični krči in utrujenost, lahko nakazujejo na to nevarnost, zato je ključnega pomena nadzor vnos kalija.

Svoje ledvice lahko zaščitite tako, da pred jemanjem kakršnih koli dodatkov vedno posvetujete z zdravstvenim strokovnjakom. Seznanite jih z vsemi zdravili in dopolnili, ki jih jemljete, da skupaj najdete najvarnejšo pot do dobrega zdravja.

[Vir: Best Life]; Portal24; Foto: Pexels