Ukrajina: Povečana ruska vojaška aktivnost na severovzhodni meji

Ukrajinske oblasti so sporočile, da so zaznale povečano vojaško aktivnost Rusije na severovzhodni meji, kjer je zbranih več tisoč ruskih vojakov. Po navedbah obrambnega ministrstva je bilo v petek v regijo Harkov poslanih več okrepitev, da bi okrepili obrambo in preprečili ruske poskuse preboja.

Napetosti so se še dodatno povečale s poročili o intenzivnem obstreljevanju mesta Vovčansk, ki leži manj kot pet kilometrov od ruske meje. Regionalni guverner Oleh Syniehubov je potrdil, da je obstreljevanje terjalo življenje najmanj enega civilista in povzročilo poškodbe petim drugim. V odziv na to so oblasti začele evakuacijo približno 3000 ljudi iz območja.

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je prav tako poročalo o ruski pehotni ofenzivi ob zori v bližini mesta, ki pa jo je uspešno odbila napotena rezervna enota. “Celotno mesto je trenutno pod močnim granatiranjem,” je za lokalni radio izjavil upravni vodja Vovčanska, Tamaz Hambarishvili, dodajajoč, da “tukaj ni varno ostati.”

Obveščevalci so že več tednov opozarjali na možnost taktičnih sprememb s strani Moskve, saj so zaznali nameščanje na tisoče vojakov vzdolž meje v bližini Harkova in Sumyja. Čeprav so se nedavne ruske kopenske ofenzive osredotočale na južnejše regije, je bil napad na severovzhodu pričakovan.

Analiza: Ukrajinsko mesto Časiv Jar bi lahko padlo pred poletjem

Prvi štirje meseci leta 2024 so se izkazali za eno izmed najbolj napetih in težkih obdobij v dolgotrajnem desetletnem konfliktu med Ukrajino in Rusijo, ki traja že od leta 2014. Situacija na fronti je vse bolj zaostrena, saj se ukrajinske obrambne enote soočajo z obnovljeno rusko vojsko, ki jo podpira močno militarizirano gospodarstvo s pomočjo Kitajske.

Po analizi Davida Brennana za Newsweek, ukrajinske enote vzdržujejo obrambne pozicije vzdolž celotne frontne črte proti reformirani ruski vojski. Rusko napredovanje je opazno v regijah Donecka, Luganska, Harkova in Zaporožja, kjer Moskva skuša z velikimi stroški zavzeti nova ozemlja. Ključni cilj Kremlja, pa je zavzetje oblasti v Donecku in Lugansku, se zdi desetletje pozneje dosegljiv… več tukaj.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Pexels