Tveganje za srčno-žilne bolezni je pri ženskah z visokorizičnim HPV večje

Raziskava, ki so jo izvedli južnokorejski znanstveniki, je pokazala, da imajo ženske, okužene z visoko rizičnim sevom humanega papiloma virusa (HPV), skoraj štirikrat večjo verjetnost smrti zaradi bolezni srca in ožilja. HPV, ki se najpogosteje prenaša s spolnim stikom in običajno ne povzroča simptomov, je znan po svoji povezavi z razvojem raka materničnega vratu. Nova študija pa razkriva še eno potencialno nevarnost, povezano z omenjenim virusom.

V študiji, objavljeni v European Heart Journal, je sodelovalo 163.250 Korejk, starih povprečno 40 let, brez prejšnjih zabeleženih srčno-žilnih bolezni. Zdravstveni pregledi, izvedeni vsako ali vsako drugo leto v obdobju osmih let in pol, so ekipi znanstvenikov pod vodstvom profesorjev Seungho Ryu, Yoosoo Chang in Hae Suk Cheong z Medicinske fakultete univerze Sungkyunkwan, omogočili odkritje pomembne povezave med visokorizično okužbo s HPV in smrtjo zaradi bolezni srca in ožilja.

Raziskava je pokazala, da je pri ženskah z visokorizično okužbo s HPV verjetnost za pojav nevarnih oblog v arterijah 3,91-krat večja, verjetnost smrti zaradi bolezni srca pa 3,74-krat večja v primerjavi z drugimi testirankami. Poleg tega so opazili tudi 5,86-krat večje tveganje smrti zaradi možganske kapi, še posebej pri debelih ženskah z visoko tvegano okužbo s HPV.

Profesor Hae Suk Cheong je pojasnil, da je znano, da vnetje igra ključno vlogo pri razvoju srčno-žilnih bolezni, in opozoril na možnost, da HPV prispeva k vnetju krvnih žil, kar vodi v mašenje in poškodbe arterij ter tako poveča tveganje za srčno-žilne bolezni. Raziskava poudarja pomen celovite oskrbe bolnikov z visokorizičnim HPV, da bi se zmanjšalo tveganje za srčno-žilne zaplete.

Znanstveniki pozivajo k večjemu nadzoru srčnega zdravja pri bolnikih z visokorizičnim HPV

Raziskovalci so opozorili na potrebo po večjem nadzoru zdravja srca in ožilja pri ljudeh z visokorizično okužbo s humanim papiloma virusom (HPV), še posebej, če so prisotni dodatni dejavniki tveganja, kot je debelost. Profesor Hae Suk Cheong poudarja, da bi morali zdravniki biti posebej pozorni na te paciente, saj so bolj nagnjeni k boleznim srca in ožilja.

Za ljudi z visokim tveganjem okužbe s HPV je ključno, da se zavedajo možnih tveganj ne le za razvoj raka materničnega vratu, ampak tudi za srčne bolezni. Strokovnjaki priporočajo redne zdravstvene preglede in zdrav življenjski slog kot način za zmanjšanje teh tveganj. Poleg tega je bila izražena potreba po nadaljnjih raziskavah glede strategij cepljenja proti HPV, saj trenutno ni specifičnih protivirusnih zdravil, ki bi ciljali na ta virus. Južnokorejski znanstveniki opozarjajo na omejene farmacevtske možnosti za obravnavo vnetij, povezanih s HPV, in poudarjajo pomen cepljenja za zmanjšanje pojavnosti visoko rizičnega HPV.

V luči teh ugotovitev profesor Seungho Ryu izpostavlja, da bi lahko potrditev njihovih rezultatov imela pomembne posledice za strategije javnega zdravja, pri čemer bi povečanje stopnje cepljenja proti HPV predstavljalo ključno strategijo za zmanjšanje dolgoročnih kardiovaskularnih tveganj. Cepljenje proti HPV je v nekaterih državah že dobro uveljavljeno. V Sloveniji je brezplačno in na voljo vsem učencem od 5. do 8. razreda osnovne šole. V Veliki Britaniji so cepivo začeli ponujati deklicam v letu 2008 in nato leta 2019 še dečkom.

Profesor James S. Lawson z Univerze v Novem Južnem Walesu dodaja, da so dokazi o povečanem tveganju za aterosklerotične srčno-žilne bolezni zaradi virusov, zlasti HPV, prepričljivi in predstavljajo močan argument za cepljenje proti različnim virusnim boleznim, vključno s HPV.

vir; Foto: Freepik; Portal24