Trump: Prepoved TikToka bi okrepila položaj Facebooka – “sovražnika ljudstva”

Predsednik Joe Biden je napovedal, da namerava podpisati zakonodajo, ki bo ByteDanceu dala približno šest mesecev časa za prodajo TikToka. Poteza je del širših prizadevanj za naslovitev nacionalno varnostnih skrbi, povezanih z možnostjo, da bi kitajska vlada lahko prisilila podjetje k skupni rabi zasebnih uporabniških podatkov.

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump, ki je v svojem mandatu že poskusil prepovedati TikTok zaradi podobnih skrbi, je spremenil svoje stališče in izpostavil negativne posledice, ki bi jih prepoved lahko imela za konkurenco v digitalnem prostoru. V intervjuju za CNBC je Trump izjavil, da bi prepoved TikToka okrepila položaj Facebooka, ki ga je označil za “sovražnika ljudstva”. “Brez TikToka lahko povečate Facebook in menim, da je Facebook sovražnik ljudstva,” je v intervjuju za CNBC povedal Trump. Trump je napovedal, da bo morda kandidiral na prihajajočih predsedniških volitvah.

Ameriški zakonodajalci so v luči prihajajočih volitev predlagali ločene dele zakonodaje, ki bi lahko pripeljali do prepovedi ali prodaje TikToka. Predlog, ki je prejšnji teden prejel soglasno odobritev odbora, je bil poslan predsedniku Bidenu, ki je izrazil pripravljenost podpisati ukrep. Predstavniški dom ameriškega kongresa namerava o predlogu glasovati že prihodnji teden.

Trump je v svojem intervjuju izpostavil tveganje za nacionalno varnost, ki ga predstavlja TikTok, in potencialne koristi za Facebook, če bi TikTok bil prepovedan. “Če Kitajska želi karkoli od [TikToka], bo to dala, tako da je to tveganje za nacionalno varnost,” je dejal. Dodal je tudi, da ne želi, da bi Facebook podvojil svojo velikost. Trump je izrazil mnenje, da je bil Facebook “zelo slab za našo državo”, še posebej v kontekstu volitev.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Wikimedia/Gage Skidmore