Donald Trump položil 175 milijonov dolarjev varščine in preprečil zaseg premoženja

Donald Trump, nekdanji ameriški predsednik in republikanski kandidat za ponovno izvolitev, je v ponedeljek položil 175 milijonov dolarjev vredno varščino v civilni zadevi o goljufiji v New Yorku. S tem korakom je Trump uspel preprečiti morebitne zaseg svojega premoženja s strani državnih organov, kar bi lahko ogrozilo njegov poslovni imperij. Tožba izhaja iz obtožb, da je Trump goljufivo napihnil svoje neto premoženje za milijarde dolarjev, da bi si zagotovil boljše pogoje posojila in zavarovanja.

Sprva je bila varščina določena v višini 454 milijonov dolarjev, vendar je prizivno sodišče 25. marca znižalo ta znesek, in sicer pod pogojem, da Trump znesek poravna v roku desetih dni. Odločitev je sprejel tričlanski senat prizivnega sodišča, ki bo Trumpovo pritožbo še obravnaval po vsebini.

Plačilo varščine zdaj začasno ščiti Trumpovo premoženje, vključno s Trump Tower 370 hektarjev velikim letoviščem in igriščem za golf v Westchestru ter posestvom Mar-a-Lago na Floridi, pred pregonom s strani newyorške državne tožilke Letitie James. Trump je obtožbe zanikal in primer označil za politični lov na čarovnice, ki ga vodi James, demokrat.

Sodnik Arthur Engoron je v 92-stranski odredbi podrobno opisal, kako je Trump desetletje pred politično kariero naročil spremembo vrednosti svojih nepremičnin za dosego želene neto vrednosti. Ta primer je le eden izmed pravnih izzivov, s katerimi se Trump sooča, vključno s kazenskim sojenjem v New Yorku, ki se bo predvidoma začelo 15. aprila. Trump je obtožen nezakonitega prikrivanja plačil pornografski zvezdnici pred volitvami 2016, poskusa razveljavitve volilnega poraza leta 2020 proti Bidnu in nepravilnega ravnanja z zaupnimi dokumenti po odhodu s položaja. Trump se je vseh primerih izrekel za nedolžnega. Postopki se zaradi zamud morda ne bodo zaključili pred novembrskimi volitvami.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Wikimedia/Gage Skidmore