Kremelj zavrača obtožbe o povezavi s “havanskim sindromom”

V luči nedavnih obtožb, ki so se pojavile v medijih, je Kremelj v ponedeljek kategorično zavrnil navedbe, da bi ruska vojaška obveščevalna služba lahko bila odgovorna za skrivnostno bolezen, znano kot “havanski sindrom”. Ta sindrom je v preteklih letih prizadel številne ameriške diplomate in vohune po svetu.

V poročilu medijske skupine Insider, ki deluje iz Latvijske Rige in se osredotoča na Rusijo, je bilo navedeno, da naj bi bili člani ruske vojaške obveščevalne enote, znane kot Unit 29155, prisotni na lokacijah, kjer so bili prijavljeni zdravstveni incidenti med ameriškim osebjem. Poročilo, ki je plod celoletnega raziskovanja v sodelovanju z oddajo 60 Minutes in nemškim časopisom Der Spiegel, je razkrilo, da so nekateri višji člani te enote celo prejeli nagrade in napredovanja za svoje delo na razvoju “nesmrtonosnega akustičnega orožja”.

Spomnimo…

Ruska enota GRU povezana s havanskim sindromom

V nedavni skupni preiskavi, ki jo je izvedel The Insider, so bili odkriti presenetljivi dokazi, ki povezujejo havanski sindrom (skrivnostno zdravstveno stanje) z dejanji ruske vojaške obveščevalne enote, znane kot GRU 29155. Po poročilu naj bi ta enota uporabljala napredno orožje z usmerjeno energijo za izvajanje ciljanih napadov na osebje ameriške vlade v tujini.

Havanski sindrom, ki je prvič pridobil mednarodno pozornost leta 2017, je do danes prizadel več kot sto ameriških uradnikov in njihovih družinskih članov, napotenih v različne dele sveta – od Havane na Kubi do Guangzhouja na Kitajskem in celo Washingtona, DC. Žrtve tega napada poročajo o simptomih, ki vključujejo kronične glavobole, vrtoglavico, tinitus, nespečnost, slabost in v nekaterih primerih trajno psihofiziološko okvaro, slepoto ali izgubo sluha. Mnoge od teh žrtev so bile zaradi posledic napada prisiljene upokojiti iz državne službe… več tukaj.

Peskov: “Obtožbe niso nove”

Dmitrij Peskov, tiskovni predstavnik Kremlja, je v odgovoru na novinarska vprašanja poudaril, da obtožbe niso nove in da so bili tako imenovani “havanski sindrom” in povezave z Rusijo že več let v medijih pretirano izpostavljeni. “Nikjer ni bilo objavljenih nobenih prepričljivih dokazov o teh neutemeljenih obtožbah,” je dejal Peskov. Dodal je, da gre zgolj za “neutemeljene medijske obtožbe”.

Pentagon je sicer potrdil, da je visoki uradnik med lanskim vrhom Nata v Vilniusu doživel simptome, podobne “havanskemu sindromu”. Sabrina Singh, tiskovna predstavnica Pentagona, je pojasnila, da uradnik ni bil del delegacije obrambnega ministra Lloyda Austina. Zadevo je nedavno preusmerila na obveščevalno skupnost.

V letni oceni tveganj za leto 2024 je Urad direktorja nacionalne obveščevalne službe navedel, da ameriška obveščevalna skupnost nadaljuje s preučevanjem nenormalnih zdravstvenih incidentov, znanih kot “havanski sindrom”. Večina agencij sicer sklepa, da je “zelo malo verjetno”, da bi bil za te dogodke odgovoren tuji nasprotnik.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Pixabay