Trump napoveduje “konec ameriške demokracije”, če ne bo ponovno izvoljen

V nedavnem govoru v Ohiu je nekdanji ameriški predsednik Donald Trump podal kontroverzno izjavo, ki napoveduje “konec ameriške demokracije”, če ne bo izvoljen na prihajajočih predsedniških volitvah novembra. Trump je svojim podpornikom na shodu sporočil, da če na teh volitvah ne bo zmagal, “mislim, da jih (demokracije) v tej državi ne boste imeli več.”

Trump, ki se sooča s kazenskimi obtožbami v Georgii zaradi poskusov razveljavitve rezultatov volitev leta 2020, je nedavno na republikanskih primarnih volitvah osvojil dovolj delegatov, da je matematično zagotovil nominacijo svoje stranke. Napoveduje se, da bo povratni dvoboj na volitvah z aktualnim predsednikom Joejem Bidnom izjemno tesen, saj anketa Reuters/Ipsos kaže, da sta kandidata statistično izenačena med registriranimi volivci.

Trump je sicer svoj govor v Daytonu začel s poklonom svojim privržencem, ki so trenutno v zaporu zaradi napada na ameriški Kapitol 6. januarja 2021, v poskusu preprečitve potrditve Bidnove volilne zmage. Te je označil za “domoljube” in “talce”.

V svojih predvolilnih govorih Trump uporablja vse bolj ostro retoriko. Med razpravo o carinah na uvožene avtomobile in konkurenci tuje industrije z ameriško avtomobilsko industrijo je izjavil, da bo, če ne bo izvoljen, to pomenilo “prelivanje krvi za vso državo”, kar njegova kampanja kasneje pojasnjuje kot sklicevanje na gospodarske posledice. Bidnova kampanja je medtem Trumpove izjave označila za “ekstremizem”, “žejo po maščevanju” in “grožnje s političnim nasiljem”.

Ankete: Donald Trump prevladuje v ključnih državah

V zadnjih raziskavah javnega mnenja, ki jih je opravilo podjetje McLaughlin & Associates med 16. in 21. januarjem, je Donald Trump v prednosti pred Joejem Bidnom v ključnih zveznih državah. Po teh anketah trenutno Trumpa podpira 48 odstotkov volivcev, medtem ko bi za Bidna glasovalo 43 odstotkov.

Če bi se na volitvah pojavil tudi nekdanji demokrat Robert F. Kennedy mlajši, ki zdaj kandidira kot neodvisni kandidat, bi Trumpova prednost narasla na osem točk, saj bi za Trumpa glasovalo 42 odstotkov, za Bidna 34 odstotkov, za Kennedyja pa 11 odstotkov. Vendar pa je treba poudariti, da je dan odločitve še daleč… več tukaj.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Zajem zaslona