EU:7,3 milijarde evrov pomoči Egiptu za obvladovanje migracij

Evropska unija je v nedeljo napovedala, da bo Egiptu, državi, ki trenutno doživlja gospodarske težave namenila obsežen finančni paket pomoči. S paketom pomoči v višini 7,3 milijarde evrov želi EU pomagati Egiptu in s tem nasloviti skrbi, povezane z možnim povečanjem migracij na evropske obale zaradi gospodarskih pritiskov, konfliktov in nestabilnosti v sosednjih državah. Napoved sledi dogovoru, ki so ga podpisali med obiskom predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen ter voditelji Belgije, Italije, Avstrije, Cipra in Grčije v Egiptu, kar poudarja skupno željo po krepitvi mednarodnih odnosov in sodelovanja.

Paket vključuje nepovratna sredstva in posojila, ki bodo razdeljena v naslednjih treh letih, in predstavlja pomemben korak v podpori Egiptu, najbolj naseljeni državi arabskega sveta. Evropska unija in Egipt sta izrazila namen nadgraditi obstoječe sodelovanje v “strateško in celovito partnerstvo”, s čimer bi razširila sodelovanje na številnih področjih, tako gospodarskih kot negospodarskih.

Utrjevanje varnosti mej

V okviru dogovora bo EU Egipt podprla v prizadevanjih za utrditev mej, predvsem z Libijo, ki velja za glavno tranzitno točko za migrante, bežeče pred revščino in konflikti v Afriki ter na Bližnjem vzhodu. Prav tako je v načrtu podpora Egiptu pri sprejemanju Sudancev, ki so bili prisiljeni zapustiti svojo državo zaradi oboroženih spopadov.

Pomoč prihaja v času, ko se Egipt sooča z večdimenzionalnimi migracijskimi pritiski, vključno z možnostjo, da bi se konflikt med Izraelom in Hamasom razširil čez njegove meje. Čeprav egiptovska obala v preteklosti ni bila osrednje izhodišče za nezakonite migracije v Evropo, je Egipt že dolgo znan kot zatočišče in tranzitna točka za migrante, ki iščejo boljše življenjske pogoje.

Kljub pozitivnim vidikom finančnega paketa, pa je ta naletel tudi na kritike s strani mednarodnih organizacij za človekove pravice, kot je Amnesty International. Te organizacije opozarjajo na stanje človekovih pravic v Egiptu, vključno z omejitvami na področju medijev, svobode izražanja in zatiranjem civilne družbe. V izjavi je vodja Urada evropskih institucij Amnesty International, Eve Geddie, pozvala voditelje EU, da zagotovijo, da egiptovske oblasti sprejmejo jasna merila na področju človekovih pravic.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Wikimedia/Dati Bendo