Trump Bidnovo administracijo obtožil “gestapovskega” vodenja

V sobotnem zasebnem srečanju z donatorji je republikanski predsedniški kandidat Donald Trump uporabil precej provokativno retoriko, saj je demokratskega tekmeca, predsednika Joeja Bidna obtožil, vodenja “gestapovske uprave”. Ta izjava je prišla v luči nedavnih Trumpovih pravnih bitk, vključno z 11-dnevnim sojenjem v New Yorku, ki obravnava domnevno ponarejanje poslovnih evidenc za prikrivanje plačila 130.000 dolarjev pornozvezdi.

Trumpova izjava o “Gestapo administraciji” je bila izrečena na donatorskem umiku v njegovem letovišču Mar-a-Lago na Floridi, kar kaže zvočni posnetek, ki sta ga pridobila New York Times in Washington Post. Trump je svoje obtožbe okrepil z napadi na zvezne tožilce in tožilce iz Georgie, ki vodijo primer proti njemu, s čimer je podkrepil svoje dolgotrajne trditve o politično motiviranih obtožnicah.

Odzivi na Trumpove Izjave

Tiskovni predstavnik Bele hiše, Andrew Bates, je na obtožbe hitro odgovoril, dejal je, da predsednik Biden združuje Američane in se zavzema za demokratične vrednote in pravno državo. Bates je dodal, da je Bidenov pristop pomembno prispeval k zmanjšanju nasilnega kriminala v zadnjih 50 letih.

Trumpove besede so del širše slike njegove uporabe delitvene in hujskaške retorike. Med drugim je v preteklosti priseljence označil za “škodljivce” in izjavil, da “nezakoniti priseljenci zastrupljajo kri naše države”, kar so številni kritiki in zgodovinarji označili za odraz jezika, ki ga uporabljajo avtokrati za dehumanizacijo svojih sovražnikov.

Judovski svet za javne zadeve je ostro kritiziral Trumpovo uporabo nacističnih primerjav, ki jih je izvršna direktorica Amy Spitalnick opisala kot “vedno napačne, žaljive in podlo vredne”. Kritiki opozarjajo, da je Trumpova retorika ne le razdvajalna, ampak tudi potencialno nevarna, saj normalizira antisemitizem in avtoritarne poglede.

Trump, ki se sooča s številnimi pravnimi težavami, tako v kazenskih kot civilnih zadevah, je ponovno kandidiral za predsedniški položaj, z volitvami predvidenimi za 5. november. Njegove izjave in politična taktika ostajajo kontroverzne, zlasti po njegovi vpletenosti v nasilni shod v Charlottesvillu leta 2017, kjer je enačil bele supremacistične rase s protiprotestniki.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Wikimedia/Gage Skidmore