Macron in Von der Leyen Kitajsko pozvala k uravnoteženi trgovini

Francoski predsednik Emmanuel Macron in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sta ob začetku obiska kitajskega predsednika v Parizu pozvala Kitajsko, naj zagotovi bolj uravnoteženo trgovino, od katere bo Macron verjetno zahteval pritisk na Rusijo glede Ukrajine. Xi Jinping obiskuje Evropo prvič po petih letih, sredi naraščajočih poslovnih napetosti, ki vključujejo preiskavo EU o kitajski industriji, vključno s subvencijami za izvoz električnih avtomobilov, medtem ko Peking pregleduje uvoz francoskega konjaka.

Macron je dejal, da morata Evropa in Kitajska rešiti strukturne težave, zlasti ko gre za trgovino. “Prihodnost naše celine bo zelo jasno odvisna tudi od naše zmožnosti nadaljnjega uravnoteženega razvoja odnosa s Kitajsko,” je Macron dejal v družbi Xija in von der Leyenove na okrogli mizi v dvorani Elizejske palače. Von der Leyen je bila bolj odkrita, ko je dejala, da je odnos prizadet zaradi neenakega dostopa do trga in kitajskih državnih subvencij. Po srečanju je novinarjem povedala, da EU “ne more absorbirati ogromne prekomerne proizvodnje kitajskih industrijskih izdelkov, ki preplavljajo njen trg”. “Evropa ne bo odstopila od sprejemanja težkih odločitev, potrebnih za zaščito svojega trga,” je dejala.

Odnosi z Evropo: Prednostna naloga kitajske zunanje politike

Xi je v kratki izjavi pred pogovori dejal, da vidi odnose z Evropo kot prednostno nalogo kitajske zunanje politike in da morata obe strani ostati zavezani partnerstvu. “Ko svet vstopa v novo obdobje turbulenc in sprememb, bi se morali Kitajska in Evropa kot dve pomembni sili na tem svetu držati pozicioniranja partnerjev, se držati dialoga in sodelovanja,” je dejal Xi.

Sedemindvajset članic EU (predvsem Francija in Nemčija) ni enotnih v odnosu do Kitajske, kar ne pripomore k spremembam. Medtem ko Pariz zagovarja ostrejše stališče do preiskave električnih vozil, želi Berlin nadaljevati bolj previdno, so povedali viri.Nemški kancler Olaf Scholz se ne bo pridružil Macronu in Xiju v Parizu zaradi predhodnih zavez, so prej povedali viri.

Nekateri francoski vladni uradniki zasebno pravijo, da jih skrbi, da bo Berlin poskušal spodkopati preiskavo električnih vozil, katere tarča so kitajski proizvajalci avtomobilov BYD, Geely in SAIC. Kitajska je ključni trg za nemško izvozno usmerjeno gospodarstvo in njegove proizvajalce avtomobilov, kot sta BMW in Mercedez-Benz. Francoski proizvajalci konjaka, ki so tarča kitajske protidampinške preiskave, so Remy Cointreau, Pernod Ricard in Hennessey v lasti LVMH.

Francija in Kitajska lahko legitimno podpirata svoji domači industriji, vendar mora biti vsaka taka politika pravična in vzajemna, je na francosko-kitajskem poslovnem forumu dejal francoski finančni minister Bruno Le Maire. “Trenutno še zdaleč nismo uravnoteženi,” je dodal minister.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Wikimedia Tiskovna služba predsednika Ruske federacije