Takšne so posledice nerešenega spora med vlado in Fidesom

Slovenski zdravniki nadaljujejo z osmim tednom stavke, ki povzroča precejšnje težave v zdravstvenem sistemu. Kljub temu, da sta vlada in združenje Fides izrazila podporo predlogu za reševanje spora z mediacijo, do konkretnih odločitev še ni prišlo. Pogajanja naj bi se nadaljevala prihodnji torek, medtem pa bolnišnice še naprej odpovedujejo preglede in operacije, kar vodi v daljše čakalne dobe.

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, največji bolnišnici v državi, je 405 zdravnikov umaknilo soglasje za nadurno delo, kar je privedlo do odpovedi skoraj 2470 nenujnih obravnav do 5. marca. V mariborskem kliničnem centru so zabeležili skoraj tretjinsko zmanjšanje obsega opravljenih storitev, pri čemer so največ težav zabeležili na oddelkih za anesteziologijo, intenzivno terapijo in protibolečinsko terapijo.

Iz slovenjgraške bolnišnice poročajo o 60-odstotnem zmanjšanju operativnega in ambulantnega programa, medtem ko se je obseg dela v urgentnem centru povečal za petino. V ptujski bolnišnici, kjer je polovica zdravnikov umaknila soglasje za delo, predvsem na kirurškem oddelku, so do konca februarja odpovedali okoli sto operativnih posegov in več kot 200 specialističnih pregledov, številke pa še naraščajo.

Šempeterska bolnišnica poroča o odpovedi 57 operacij, kar predstavlja približno petino načrtovanih posegov, in 394 obravnav v ambulantah. Podobno je stanje v celjski bolnišnici, kjer je izpadlo 20 odstotkov operacij. V Splošni bolnišnici Novo mesto, kjer skoraj polovica zdravnikov ni dala soglasja za nadurno delo, je do zdaj odpadla desetina operacij in od pet do deset odstotkov ambulantnih pregledov.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Freepik