Ministrica Dominika Švarc Pipan premierju Golobu predala poročilo, odstopne izjave še ne

Po dnevih intenzivnih razčiščevanj v stranki Socialni demokrati (SD) zaradi afere z nakupom prostorov za potrebe sodišča, se zdi, da se situacija premika k razpletu. Premier Robert Golob bo danes prejel končne ugotovitve pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan glede sporne nakupne pogodbe. Ministrica, ki je pretekli teden ponudila svoj odstop, je namreč napovedala, da bo premiera o rezultatih obvestila v roku enega tedna.

Afere, ki je v središče pozornosti postavila ministrico Švarc Pipan in SD, se tiče nakupa prostorov na Litijski cesti za 7,7 milijona evrov, brez lastne preverbe tržne cene. Nakup temelji na cenitvi, ki jo je naročil in plačal prodajalec, podjetnik Sebastjan Vežnaver. Ta je za nepremičnino leta 2019 odštel 1,7 milijona evrov, kar je občutno manj od cene, ki jo je plačalo ministrstvo. V procesu razčiščevanja je Švarc Pipan izrazila prepričanje, da je bila pri nakupu zavedena. Ministrica je pri slednjem omenila tudi vlogo nekaterih članov ministrstva in stranke, vključno z generalnim sekretarjem SD Klemnom Žibertom. Slednje je sicer zaradi afere odstopil.

Čeprav je bilo sprva napovedano, da bo ministrica svoj odstop ponudila takoj, je za Večer potrdila, da bo premier Golob najprej prejel njeno poročilo. O odstopu se želi ministrica z Golobom še pogovoriti, zato njene odstopne izjave danes še ne bo na mizi.

Pravosodna ministrica: “Hvala za rože in srečno, SD!”

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan se sooča z izključitvijo iz ključnih dogodkov svoje stranke, Socialnih demokratov (SD), po tem, ko je pred tednom dni predsedniku vlade ustno obljubila odstop. Premier je napovedal, da bo njen odstop sprejel, vendar pisne odstopne izjave še ni prejel. Kljub temu Švarc Pipan ni bila povabljena na sejo Konference SD niti na sejo predsedstva, čeprav je članica obeh… več tukaj.

V Levici pozdravljajo odločitev SD o nadaljnjem sodelovanju v koaliciji

V stranki Levica so izrazili podporo odločitvi Socialnih demokratov (SD), da kljub nedavnim zapletom, povezanim z afero nakupa sodne stavbe, nadaljujejo s sodelovanjem v vladni koaliciji. Matej T. Vatovec, šef poslancev Levice, je poudaril, da SD v koaliciji vidijo kot konstruktivnega partnerja, ki prispeva k uspešnemu delovanju celotne koalicije.

“Mislim, da prispevajo k temu, da koalicija deluje. Pred nami imamo število pomembnih projektov, ki jih moramo izpeljati. To lahko dosežemo samo skupaj, tako kot smo si začrtali v koalicijski pogodbi,” je dejal Vatovec. Vatovec je poudaril, da je nujno, da koalicija “ustavi snežno kepo”, sproženo z nakupom prostorov na Litijski, in se osredotoči na ključne programske zaveze. Dodal je, da je pomembno tudi zagotoviti, da se podobne prakse v prihodnje ne bodo ponavljale.

Razkritje: Površina sporne stavbe na Litijski je dejansko večja

Geodet Branko Kovač, ki je bil zadolžen za ponovno izmero nepremičnine, je svoje ugotovitve predstavil po naročilu državnega odvetništva, ki zastopa ministrstvo za pravosodje. Razlika v površini je prišla na dan po nakupu nepremičnine za potrebe sodstva. Izkazalo se je namreč, da obstajajo neskladja med površino, navedeno v kupoprodajni pogodbi, sklenjeni med Sebastjanom Vežnaverjem in ministrstvom, ter dejansko površino po podatkih geodetske uprave… več tukaj.

[Vir dela besedila: STA] Foto: Katja Kodba STA/Vlada RS Flickr