Sloveniji za izvedbo evropskih volitev primanjkuje skoraj milijon evrov

Slovenija se v pripravah na prihajajoče evropske volitve, ki bodo potekale 9. junija sooča z resnim finančnim in kadrovskim primanjkljajem. Državna volilna komisija (DVK) je izpostavila, da za uspešno izvedbo volitev manjka 920.000 evrov. Dodatna težava so odstopi tajnikov in namestnikov tajnikov 16-ih volilnih komisij pod okriljem Upravne enote Ljubljana, kar dodatno otežuje organizacijo volitev.

Direktor DVK-ja, Igor Zorčič, je poudaril, da DVK nima pristojnosti nad razporeditvijo dela na upravnih enotah, kjer so načelniki in Ministrstvo za javno upravo tisti, ki imajo končno besedo. Zorčič se bo o tej problematiki pogovarjal z načelnico Uprave enote Ljubljana, Andrejo Erjavec, v prihodnjih dneh.

Težave s kadri so postale še bolj pereče po odstopnih izjavah ključnih članov volilnih komisij januarja, ki so izrazili zaskrbljenost nad dodatnimi odgovornostmi v že tako natrpanem delovnem urniku. Načelnica Andreja Erjavec je za STA izjavila, da med zaposlenimi ni zanimanja za sodelovanje v volilnih komisijah, podobno pa so zagrozili tudi nekateri sodniki.

DVK je zaradi finančnega primanjkljaja zahteval sestanek s finančnim ministrstvom, vendar odziva do zdaj ni bilo. Ta finančna in kadrovska kriza postavlja pod vprašaj gladko izvedbo evropskih volitev v Sloveniji, kar bi lahko imelo daljnosežne posledice za demokratični proces v državi.

EU: Spletne platforme bodo pred volitvami prejele smernice