Sprejet je predlog resolucije o dolgoročni rabi jedrske energije

Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je sprejel predlog resolucije o dolgoročni in miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji. Kljub podpori večine parlamentarnih strank, je stranka Levica vztrajala pri svojem predlogu za izvedbo drugega referenduma o prihodnosti JEK 2, kar pa ni naletelo na odobravanje.

Minister za infrastrukturo Bojan Kumer je poudaril, da resolucija priznava Slovenijo kot državo z delujočim jedrskim programom in izpostavlja pomen varnega obratovanja jedrskih objektov ter nadaljevanje rabe jedrske energije po zaprtju obstoječe jedrske elektrarne. “Z resolucijo prepoznavamo status Slovenije kot države z delujočim jedrskim programom,” je izjavil Kumer.

V razpravi je Levica predstavila dopolnilo, ki bi pred dokončno investicijsko odločitvijo o drugem bloku jedrske elektrarne (JEK 2) zahtevalo izvedbo vseh potrebnih ekonomskih in strokovnih analiz ter posvetovalni referendum. Minister Kumer je podprl idejo referenduma kot varovalko za zagotavljanje najboljših praks in preprečevanje morebitnih slabih ponudb. “To bi bila investicijska varovalka, da se bodo izvajale samo najboljše prakse,” je povedal Kumer.

Vendar pa je predsednica odbora Nataša Avšič Bogovič (Svoboda) izrazila nasprotovanje dodajanju drugega referenduma v resolucijo, poudarjajoč, da bi to bilo neodgovorno do volivcev, saj bi jim prelagalo odgovornost odločevalcev. “To se bo dogajalo šele leta 2027 ali 2028,” je opozorila Avšič Bogovič, ob tem pa dodala, da bi dodajanje referenduma na ta način preveč obremenilo volivce.

Odbor je prav tako sprejel številna dopolnila, ki so bila vnesena v besedilo predloga resolucije po pripombah zakonodajno-pravne službe, pri čemer so dopolnila Levice zavrnili. S tem je odbor postavil jasne smernice za nadaljnjo politiko uporabe jedrske energije v državi, hkrati pa pustil odprto vprašanje o možnosti dodatnega referenduma v prihodnosti.

Referendumsko vprašanje so spremenili

Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je s 12 glasovi za in dvema proti sprejel spremenjeni predlog za izvedbo posvetovalnega referenduma o drugem bloku jedrske elektrarne v Krškem, ki bo potekal 24. novembra. Predlog za razpis referenduma, ki so ga sredi marca vložile vse poslanske skupine razen Levice, je bil deležen spremembe. Prvotno je naslov odloka o razpisu referenduma nakazoval na razpis “o resoluciji o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji”. Vendar pa so predlagatelji referenduma – poslanci Svobode (z izjemo Miroslava Gregoriča), SDS, NSi, SD, poslanca manjšin in nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek – spremenili naslov, da zdaj navaja referendum “o zagotavljanju stabilne oskrbe z nizkoogljično električno energijo”.

Pomembna sprememba se je zgodila tudi pri samem referendumskem vprašanju. Po novem predlogu se bo volivce spraševalo, ali podpirajo “izvedbo projekta JEK 2, ki bo skupaj z ostalimi nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilnost oskrbo z električno energijo”. To je sprememba od prvotnega predloga, kjer je vprašanje vključevalo sklicevanje na resolucijo, saj so volivce spraševali, ali podpirajo “izvedbo projekta JEK 2, ki bo skupaj z ostalimi nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilno oskrbo z električno energijo, kot je predvideno v resoluciji o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji”.

V gradivu za odbor je pojasnjeno, da v spremenjenem referendumskem vprašanju ni več potrebe po sklicevanju na resolucijo. Ta sprememba naj bi pripomogla k jasnejšemu izražanju referendumskoga vprašanja, kar bi lahko vplivalo na odločitve volivcev.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Freepik