Solata s piščancem in grozdjem

Solata s piščancem in grozdjem ima svež, saden in slasten okus. Kombinacija piščančjega mesa, hrustljave solate, sladkih grozdov, rdeče čebule in orehov ponuja harmonično ravnotežje okusov.

Piščančje meso je sočno in nežno ter solati daje mesno noto. Grozdje dodaja sladkost, sočnost in rahlo kiselkast okus, kar dopolnjuje okusne note v solati. Mešana solata, kot je motovilec, rukola ali mlada špinača, prispeva svežino in rahlo pikantnost.

Rdeča čebula ima svoj značilen okus, ki je lahko nekaj pekoč, vendar se v tej solati uporablja v zmernih količinah, da ne prevlada nad ostalimi okusi. Mandlji dodajo hrustljavost in nežen oreščkast okus.

Preliv, ki vsebuje oljčno olje, limonin sok, med, gorčico, sol in poper, ponuja rahlo kislost, sladkost in začimbno noto. Prelije solato s harmonično kombinacijo okusov, ki poudarijo sestavine solate.

Naštete sestavine pa skupaj ustvarjajo okusno in osvežilno solato, ki združuje različne teksture in okuse ter ponuja uravnoteženo kombinacijo sladkih, slanih in kislih okusov.

Za pripravo jedi boste potrebovali okoli pol ure, brez hlajenja mesa. Količina sestavin zadostuje za dve do tri porcije.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 1 piščančja prsa (približno 400 g),
  • 200 g svežih grozdov (rdečih ali zelenih),
  • 100 g mešanega solata (npr. motovilec, rukola, mlada špinača),
  • 1 rdeča čebula, narezana na tanke rezine,
  • pest orehovih jedrc.

Za preliv:

  • 3 žlice oljčnega olja
  • 2 žlici limoninega soka
  • 1 žlica medu
  • 1 žlička gorčice
  • Sol in poper po okusu

Postopek priprave:

Piščančja prsa operite pod tekočo vodo in jih posušite s papirnatimi brisačami. Po okusu jih začinite jih s soljo in poprom.

Segrejte žar ali ponev na srednjo temperaturo. Če uporabljate žar, ga predhodno premažite z oljem, da se piščančje meso ne prime nanj.

Položite piščančja prsa na žar ali v ogreto ponev. Pecite jih približno 6-8 minut na vsaki strani, dokler ne postanejo zlato rjave barve in popolnoma pečene. Čas pečenja je lahko odvisen od debeline piščančjih prsi, zato jih preverite s termometrom za hrano. Notranja temperatura piščančjega mesa naj bo približno 75 °C.

Ko so piščančja prsa pečena, jih odstranite s toplote in pustite, da se ohladijo. Nato jih narežite na tanke rezine.

Medtem pripravite preliv. V majhni posodi zmešajte oljčno olje, limonin sok, med, gorčico, sol in poper. Dobro premešajte, da se sestavine združijo.

Grozdje operite in ga razpolovite. Če so grozdi preveliki, jih lahko narežete na manjše koščke.

V veliki skledi zmešajte mešano solato, narezano rdeče čebulo, narezane piščančje rezine in grozdje.

Prelijte solato s pripravljenim prelivom in nežno premešajte, da se sestavine enakomerno prekrijejo s prelivom.

Na koncu solato posujte z orehi, da dodate hrustljavost.

Solato s piščancem in grozdjem postrezite sveže in uživajte v okusih!

Dober tek!

Foto: Allrecepes (fotografija je simbolna) Portal24