SNG Drama: Imenovanje Eve Boštjančič – strokovnost ali nepotizem?

Vlada je v svet javnega zavoda Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana imenovala Evo Boštjančič, psihologinjo in soprogo aktualnega ministra za finance. To imenovanje je sprožilo val razprav in pomislekov, tako znotraj koalicije kot v širši javnosti, glede morebitnih konfliktov interesov in primernosti izbire kandidatke, poroča 24ur. Kljub temu so iz vlade in ministrstva za kulturo prišle izjave, ki poudarjajo strokovne kompetence Eve Boštjančič za delo v svetu zavoda, kjer je predvsem odgovorna za organizacijo dela in kadrovske načrte.

Dr. Eva Boštjančič, predstojnica oddelka za psihologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, ima bogato znanstveno in strokovno kariero. Po besedah Aste Vrečko Eva Boštjančič ni le akademska delavka, temveč tudi “strokovnjakinja iz organizacije dela zavodov, tudi javnih zavodov. O njih predava, piše o vodstvenih sposobnostih, o kolektivih in seveda ima absolutno vse kompetence za to, da je po vseh pravilih imenovana v svet zavoda.”

Prenova ljubljanske Drame, katere strošek naj bi znašal skoraj 60 milijonov evrov in bi naj bila zaključena do konca leta 2026, je razkrita kot eden izmed prioritetnih projektov vlade. Premier Robert Golob je projekt opisal kot ključen razvojni projekt celotne vlade, kar kaže na visoko stopnjo zavezanosti kulturi in njenemu razvoju v Sloveniji.

Pomisleki

Kljub uradnim zagotovilom o strokovnosti in primernosti imenovanja Eve Boštjančič so se v koalicijskih vrstah pojavili pomisleki, ki pa jih, kot navaja 24ur, ne želijo javno povedati. Te skrbi se nanašajo predvsem na videz nepristranskosti, ki je ključnega pomena za vzdrževanje integritete in zaupanja v javne institucije. Na drugi strani, Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) opozarja, da samo imenovanje družinskega člana ni v nasprotju z zakonodajo, če se oseba, ki je v potencialnem konfliktu interesov, izloči iz odločanja in ne vpliva na postopek.

“S postopkom izbire in imenovanja nisem imel nič. Vse to je v pristojnosti drugega ministrstva, ki je izbiro, kolikor mi je znano, tudi že pojasnilo. Tudi iz glasovanja o imenovanju sem se sam izločil. Konflikta interesa, kot je že javno dejala KPK, tako ne more biti in ga tudi ni. Pri vseh imenovanjih pa bi morali šteti le dosedanje strokovno delo, kompetence in izkušnje.” 

KPK

Minister za finance se je odločno odzval na očitke, poudarjajoč, da ni bil vpleten v postopek izbire ali imenovanja ter da je bil izločen iz glasovanja, s čimer želi odpraviti kakršen koli dvom o konfliktu interesov. To ni prvo takšno imenovanje v okviru vlade Roberta Goloba, kar nakazuje na trend imenovanja strokovnjakov in strokovnjakinj, povezanih z vladnimi uslužbenci, v ključne položaje znotraj javnih zavodov. Primeri, kot je imenovanje Boštjana Tadela, soprog ravnateljice ljubljanske Drame, v svet zavoda Cankarjevega doma, so še dodatno podžgali razprave o tem, kako se v Sloveniji lotevamo vprašanja imenovanj v javni upravi.

[Vir: 24ur]; Foto: zajem zaslona YT/SVIZ ; Portal24