Slovenka Beti Hohler postala najmlajša sodnica na Mednarodnem kazenskem sodišču

Na Mednarodnem kazenskem sodišču (ICC) v Haagu je bila zabeležena zgodovinska prelomnica, saj je 42-letna Slovenka, Beti Hohler, zaprisegla kot najmlajša sodnica v zgodovini sodišča in prva Slovenka, ki je kadarkoli zasedla to prestižno mesto. Zaprisegla je skupaj s petimi drugimi novimi sodniki iz različnih delov sveta, s čimer so vsi pričeli svoj devetletni mandat.

“Jaz Beti Hohler se slovesno zavezujem, da bom kot sodnica Mednarodnega kazenskega sodišča častno, zvesto, nepristransko in vestno opravljala svoje dolžnosti…” je bilo slišati med njeno javno zaprisego, besede, ki odražajo resnost in pomen njene nove vloge v mednarodnem pravosodnem sistemu.

Njenih pet kolegov, ki so prav tako zaprisegli, prihaja iz Južne Koreje, Mongolije, Romunije, Tunizije in Francije, kar priča o globalni zastopanosti in raznolikosti na ICC. Izvolitev šestih novih sodnikov je bila odločena lani decembra na sedežu Združenih narodov v New Yorku, kjer je Hohler prejela podporo 82 od 123 držav pogodbenic rimskega statuta v osmem krogu glasovanja. To uspešno izvolitev Slovenke je podprl tudi takratni predsednik Borut Pahor in državni zbor.

Znak priznanja Slovenije

Beti Hohler je uveljavljena strokovnjakinja za mednarodno kazensko pravo ima bogate izkušnje v mednarodnem kazenskem pravosodju, vključno z delom kot tožilka in članica prizivnega odbora na ICC od leta 2015. Njena izvolitev ne predstavlja le osebnega uspeha, temveč je tudi znak priznanja Slovenije kot pomembne članice mednarodne skupnosti, ki prispeva k globalnim prizadevanjem za pravičnost.

Mednarodno kazensko sodišče, ki zdaj šteje 18 sodnikov, je prvo stalno sodišče univerzalnega značaja, namenjeno preganjanju storilcev najhujših zločinov, kot so genocid in zločini proti človečnosti. Mandat vsakega sodnika traja devet let, s čimer se zagotavlja neprekinjeno delovanje in nepristranskost sodišča.

Beti Hohler je s svojo izvolitvijo ne samo dosegla pomemben osebni mejnik, temveč je tudi utrla pot za prihodnje generacije pravnikov in pravnic, dokazuje, da so znanje, zavzetost in mednarodno sodelovanje ključni za napredovanje pravice na globalni ravni.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Sodniško društvo