Slastna čebulna juha – klasika francoske kuhinje
Francoska čebulna juha je znana po svojem slastnem, bogatem in polnem okusu. Temelji na karameliziranih čebulah, ki jim dodamo vino in govejo ali zelenjavno jušno osnovo. Nato se jed običajno obloži s kruhom in sirom, ki se stopi in naredi lepo skorjico. Ta kombinacija daje juhi bogat okus, ki zadovolji vse okuse.
Glede na zgodovino francoske čebulne juhe obstaja več teorij o njenem poreklu. Nekateri viri pravijo, da je bila prva oblika čebulne juhe pripravljena že v rimski dobi. V srednjem veku so čebulno juho poznali po vsej Evropi, vendar se je v 18. stoletju v Franciji postopoma razvila v današnjo obliko. Juha je postala priljubljena zaradi svoje preprostosti in dostopnosti sestavin, saj sta bila čebula in kruh v francoski revoluciji zelo cenjena. Danes je francoska čebulna juha znana po vsem svetu in je priljubljena tako kot predjed ali samostojna jed.
Iz navedenih količin sestavin boste dobili štiri obroke. Za pripravo juhe boste potrebovali okoli 45 minut.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 6 velikih čebul,
- 3 žlice masla,
- 2 žlici oljčnega olja,
- 2 žlici moke,
- 1 liter goveje ali zelene jušne osnove,
- 1 skodelica rdečega vina,
- 1 lovorjev list,
- 1 žlica sesekljanega svežega timijana,
- sol in poper po okusu
- 4 rezine kruha,
- 1 skodelica naribanega sira Gruyere.
Navodila za pripravo
Olupite in narežite čebule na tanke kolobarje.
V velikem loncu stopite maslo in oljčno olje ter dodajte čebulo. Pražite na nizki temperaturi, dokler se čebula ne zmehča in dobi zlato rjavo barvo. To lahko traja približno 30-40 minut, zato bodite potrpežljivi.
Potresite moko na čebulo in dobro premešajte, dokler se moka ne združi s čebulo in maslom. Pražite še 2-3 minute.
Postopoma dodajajte govejo ali zelenjavno jušno osnovo, rdeče vino, lovorjev list in timijan. Pustite, da juha zavre in nato zmanjšajte ogenj na srednje-nizko. Kuhajte 20-30 minut, da se okusi združijo.
Medtem ko se juha kuha, pečico segrejte na 200 °C. Kruh narežite na tanke rezine in jih položite na pekač. Pecite v pečici, dokler kruh ne dobi zlate barve.
Juho solite in poprajte po okusu.
Postrezite juho v skledah in nanjo položite rezine kruha. Potresite z naribanim sirom Gruyere in postavite pod pečico. Pecite, dokler se sir ne raztopi in dobi zlate barve. Postrezite takoj.
Dober tek!
Foto: Freepick Portal24