SDS izjave o zavezanosti stranki Irgl, Kaloh in Logar (še) niso podpisali

V Slovenski demokratski stranki (SDS) je prišlo do pomembnega koraka v smeri krepitve notranje kohezije in zavezanosti stranki. Iz stranke so sporočili, da je izjavo o zavezanosti delovanju v okviru stranke do konca trenutnega mandata podpisalo 24 od skupno 27 poslancev. Kljub široki podpori zavezi pa izjave poslanci Anže Logar, Eva Irgl in Dejan Kaloh (še) niso podpisali.

Na začetku februarja je izvršilni odbor SDS-a predlagal, da vsi poslanci stranke podpišejo zavezo, s katero bi potrdili svojo predanost delovanju kot člani in poslanci SDS-a do izteka mandata. Rok za podpis je bil sedem dni, ki se je iztekel v torek.

Žan Mahnič, poslanec SDS-a, je ob predlogu izpostavil pomen enotnosti in zavezanosti programu stranke, ki so ga poslanci predstavljali med volitvami: “Ne vidim razloga, zakaj 27 poslancev, izvoljenih na listi stranke SDS, ki so predstavljali njen program, zagovarjali njena stališča in načela, ne bi podpisali izjave, da bodo počeli točno to.”

V tej dinamiki je veliko pozornosti pritegnila nejasna vloga Anžeta Logarja, saj so se v preteklosti pojavile napetosti med njim in stranko, povezane z njegovim političnim delovanjem in udejstvovanjem v Platformi sodelovanja. Izvršilni odbor je konec lanskega leta ocenil, da Logar ustanavlja svojo stranko, kar je dodatno zapletlo razmere.

Janez Janša o Anžetu Logarju in prihajajočih volitvah

V decembrskem glasilu Stranke demokratične stranke (SDS) je prvak stranke, Janez Janša, izrazil svoje stališče o aktualnem političnem dogajanju. Med drugim se je osredotočil na Platformo sodelovanja Anžeta Logarja in njeno morebitno učinkovitost na političnem prizorišču. Janša je izpostavil, da je Logar pridobil politični kapital na predsedniških volitvah, ki ga je SDS podpirala, zdaj pa se odloča za ustanovitev lastne stranke. V prispevku z naslovom “Ime česa je Svoboda?” je opozoril na dogovor poslanske skupine, da se do konca leta uredijo statusne zadeve… več tukaj.

Anže Logar podrobno razkril načrte platforme in prihodnje korake

Anže Logar, poslanec in predsednik svete SDS, je v intervjuju za Večer podrobneje pojasnil svoje načrte s platformo, ki jo je nedavno ustanovil s somišljeniki. Odzval se je tudi na kritike premierja Roberta Goloba, da platforma ni neodvisna, ter na poziv Mateja Tonina, naj čim prej ustanovi stranko. Poleg tega je pojasnil, da bi v tem primeru zapustil SDS, kjer je že več kot 20 let… več tukaj.