Napaka ministrstva? Vežnaver ostal lastnik majhne, a strateško pomembne parcele ob bodoči sodni palači

Sebastjan Vežnaver ostaja lastnik pomembne, čeprav majhne parcele, ki leži neposredno ob bodoči sodni palači, ki jo načrtuje ministrstvo za pravosodje. Parcela, velika vsega 35 kvadratnih metrov, se nahaja tik pred stranskim vhodom v razpadajočo stavbo, ki jo je ministrstvo pred kratkim pridobilo z namenom prenove in pretvorbe v sodno ustanovo. Kljub svoji majhnosti ima parcela strateški pomen, saj omogoča edini dostop do stranskega izhoda iz stavbe, poroča portal Necenzurirano.

Vežnaverjeva lastništva te parcele odpira možnost za morebitno izsiljevanje države v procesu večje prenove, saj bi za kakršnekoli gradbene posege, ki bi vplivali na dostop do stavbe, potrebovali njegovo soglasje. Obstaja tudi možnost, da bi parcelo ponudil državi v odkup, vendar po znatno višji ceni, kot je tržna vrednost.

Zgodba o pridobitvi parcele sega v leto 2019, ko je Vežnaver na dražbi za 1,7 milijona evrov kupil sosednjo stavbo, a ta parcela takrat ni bila del prodaje. Lastnica parcele je bila lokalna občina, s katero se je Vežnaver v juniju 2022 uspel dogovoriti o odkupu. Kljub temu pa do sklenitve pogodbe o prodaji parcele ni vključil v svojo ponudbo niti ni vpisal lastništva v zemljiško knjigo.

Ta nenavadna situacija postavlja vprašanja o načrtih ministrstva za pravosodje glede nadaljnjega razvoja projekta sodne palače in o tem, kako se bo spoprijelo s potencialnimi izzivi, ki jih predstavlja Vežnaverjevo lastništvo ključne parcele.

Spomnimo…

Ministrica Dominika Švarc Pipan premierju Golobu predala poročilo, odstopne izjave še ne

Po dnevih intenzivnih razčiščevanj v stranki Socialni demokrati (SD) zaradi afere z nakupom prostorov za potrebe sodišča, se zdi, da se situacija premika k razpletu. Premier Robert Golob bo danes prejel končne ugotovitve pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan glede sporne nakupne pogodbe. Ministrica, ki je pretekli teden ponudila svoj odstop, je namreč napovedala, da bo premiera o rezultatih obvestila v roku enega tedna.