Rusija pripravljena na pomladno ofenzivo, ukrajinska vojska se vkopava

V zadnjih dneh se je ruska vojska osredotočila na napade na ukrajinske sile vzdolž celotne frontne črte, zlasti po nedavnem zavzetju Avdijevke, kar predstavlja prvo večjo rusko zmago na bojišču v zadnjih mesecih. Moskva izkorišča dejstvo, da ukrajinskim enotam primanjkuje svežih vojakov in streliva, medtem ko ZDA in Evropa ne uspeta hitro ponovno oborožiti Kijeva.

Ukrajinski uradniki in vojaški poveljniki opozarjajo, da je Rusija pripravljena na izvedbo velike ofenzive že to pomlad. “To, kar se zdaj dogaja, je tisto, na kar se je Rusija že dolgo pripravljala. Zbrala je dovolj sil in sredstev za izvajanje pritiska v različnih smereh hkrati,” je povedal Maksim Žorin, namestnik poveljnika 3. ukrajinske jurišne brigade.

Kljub težavam se ukrajinska vojska osredotoča na varčevanje s strelivom in išče priložnosti za napad na ruske sile med njihovim premikanjem. Ta pristop, znan kot aktivna obramba, je ključen za ustavitev bolje oboroženega in opremljenega nasprotnika. Ukrajinske enote se intenzivno vkopavajo in ustvarjajo protitankovske jarke ter druge obrambne strukture, podobne tistim, ki jih je Rusija zgradila na svoji strani fronte.

Predsednik Volodimir Zelenski in premier Denis Šmihal sta poudarila pomembnost gradnje obsežne mreže utrdb vzdolž frontne črte, še posebej na območjih blizu Avdijevke. Za te projekte je bilo namenjenih skoraj 800 milijonov dolarjev, s čimer Ukrajina poskuša okrepiti svojo obrambno linijo in se pripraviti na morebitne nadaljnje ruske ofenzive, piše Wall Street Journal.

Gradnja protitankovskih jarkov

Zahodno od Avdijivke, ukrajinski bagri kopljejo zemljo za gradnjo protitankovskih jarkov in obrambnih struktur, posnemajoč ruske obrambne taktike, ki so bile učinkovite pri zaustavitvi ukrajinske ofenzive prejšnje poletje. V odgovor na te izzive, je Ukrajina novembra napovedala kampanjo za izgradnjo obsežne mreže utrdb vzdolž celotne frontne črte, zlasti blizu Avdijevke, s podporo predsednika Volodimirja Zelenskega in premierja Denisa Šmihala. Za ta namen je bilo namenjenih skoraj 800 milijonov dolarjev.

Toda zahodni uradniki in ukrajinski vojaki pravijo, da akcija ni prinesla bistvenih rezultatov. “Pomanjkanje večplastne obrambe vzdolž frontne črte bi moralo skrbeti Ukrajino,” je dejal Franz-Stefan Gady, obrambni analitik z Dunaja, ki je nedavno obiskal frontna območja v regiji vzhodnega Donbasa. “Razmere bodo postale precej kritične za ukrajinske sile.” Vojaki na tem območju pravijo, da so enote prisiljene kopati jarke, pogosto pod ruskim ognjem. “V okoliščinah, v katerih smo, moramo kopati, se zakopavati in graditi,” je dejal Žorin. Povedal je, da upa, da je obrambna črta proti zahodnemu mestu Pokrovsk dovolj razvita, da bo zdržala pričakovan ruski napad v prihodnjih tednih.

Ko so lani poleti ukrajinske sile sprožile veliko ofenzivo, so naleteli na kompleksno rusko obrambno mrežo, ki je vključevala večplastne linije jarkov, protitankovske jarke, betonske bloke in obsežna minirana polja, kar je naredilo prehod skoraj nemogoče.

Rusi napredujejo iz štirih smeri

Rusija intenzivira svoje vojaške operacije v vzhodni Ukrajini, kjer napreduje po štirih različnih frontah in mobilizira na tisoče vojakov v poskusu, da bi premagala ukrajinske čete. Te ukrajinske sile, ki niso imele dovolj časa za vzpostavitev trdnih obrambnih linij, se soočajo z velikimi izzivi. Po oceni strokovnjakinje za rusko vojsko Dara Massicot, ima Ukrajina le nekaj preostalih vojaških utrdb, ki bi lahko kljubovale ruskemu napredovanju.

Strateški umiki, ki so ključni za ohranjanje moči in prestrukturiranje sil, so se izkazali za izjemno zahtevne. Ukrajinske čete se borijo proti napredujočim silam, hkrati pa poskušajo ohraniti svoje položaje in najti varno zavetje. Ta bojna taktika je še posebej težka zaradi visokih izgub med najbolj izurjenimi vojaki v zadnjih dveh letih.

Strateški umiki, ki veljajo za enega najtežjih vojaških manevrov, so za ukrajinske čete še posebej zahtevni, saj so se v zadnjih dveh letih soočili s številnimi izgubami med svojimi najbolje izurjenimi vojaki. Serhiy Cherevati, tiskovni predstavnik ukrajinske vojske, je razkril, da je Rusija uporabila sedemkrat več topniških granat kot Ukrajina. Mikola Bielieskov, znanstveni sodelavec na ukrajinskem državnem Nacionalnem inštitutu za strateške študije, je poudaril, da Moskva s poskusnimi napadi obremenjuje ukrajinske sile, pripravljajoč temelje za večji napredek v drugi polovici leta.

Kirilo Budanov, vodja ukrajinske vojaške obveščevalne službe, je izpostavil, da Rusija svojim oboroženim silam mesečno dodaja približno 30.000 ljudi, kljub temu pa tudi Rusija trpi velike izgube. Po navedbah enega ruskega vojaškega blogerja je Rusija za zavzetje Avdijevke izgubila 16.000 ljudi, Britansko obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da je bilo februarja v Ukrajini na dan ubitih ali ranjenih povprečno 983 ruskih vojakov, kar je najvišja stopnja žrtev od začetka vojne. “Nisem prepričan, da lahko Rusija še dolgo vzdržuje to hitrost napredka zaradi nenormalnih in težko predstavljivih izgub,” je komentiral Zhorin.

[Vir: Wall Street Journal]; Portal24; Foto: Pixabay