Razkrivamo: 5 neverjetnih prednosti spanja na tleh

Spanje na tleh lahko izboljša vašo držo, zmanjša bolečine v hrbtu in pomaga preprečevati pregrevanje. Mnogi ljudje poleti raje spijo na tleh, saj jim je udobno in hladno. Pomembno je imeti prijeten in udoben prostor za spanje, saj vaše telo čez dan doživlja veliko stresa. Stara navada spanja na tleh ne bo nikoli izginila, saj se verjame, da je to dober način za pomiritev telesa, uma in duha.

Prednosti spanja na tleh

1. Izboljšuje držo

Spanje na tleh poravna hrbtenico in preprečuje, da bi se pregloboko pogreznili v mehko vzmetnico. To spodbuja boljšo držo in zmanjšuje možnost poškodb ter izboljšuje kakovost spanja.

2. Zmanjšuje bolečine v hrbtu

Trdnost tal lahko pomaga lajšati bolečine v hrbtu, saj hrbtenica ostane poravnana. Če je vaša vzmetnica premehka, se lahko hrbtenica ukrivi navznoter, kar povečuje bolečine v hrbtu.

3. Preprečuje pregrevanje in vas hladi

Spanje na tleh omogoča boljše kroženje zraka okoli telesa, kar preprečuje zadrževanje toplote in pomaga pri vzdrževanju prijetne temperature med spanjem.

4. Zmanjšuje bolečine na točkah pritiska

Trda podlaga pomaga porazdeliti telesno težo enakomerneje in zmanjšuje nastajanje točk pritiska, ki lahko povzročijo nelagodje.

5. Lahko zdravi nespečnost

Neustrezna spalna površina je eden glavnih vzrokov za nespečnost. Spanje na tleh lahko pomaga, če vam vzmetnica povzroča težave s spanjem. Sprva boste morda občutili nekaj bolečine, a ko se telo prilagodi, bi se morali počutiti bolje.

Kako udobno spati na tleh?

1. Izberite pravo površino

Ni potrebno spati neposredno na tleh. Uporabite lahko različne materiale, kot so tatami ali podloge za jogo, da zmehčate površino in hkrati ohranite prednosti.

2. Vzemite podporno blazino

Uporabite podporne blazine, ki pomagajo ohranjati dobro držo. Mehke blazine za glavo in vrat ali zvita brisača pod vratom lahko nudijo dodatno udobje.

3. Ohranjajte tla čista

Redno čistite tla, kjer spite, da zmanjšate nabiranje prahu in alergenov.

Možni stranski učinki spanja na tleh

1. Lahko poveča bolečine v hrbtu

Nekateri ljudje lahko občutijo povečane bolečine v hrbtu in vratu zaradi nepravilne poravnave hrbtenice ali povečanega nelagodja.

2. Lahko postanete bolj dovzetni za okužbe

Spanje na tleh lahko poveča izpostavljenost insektom in alergenom, kar povečuje tveganje za bolezni in alergije.

Stvari, ki jih morate imeti v mislih

  • Če doživljate dolgotrajno nelagodje ali bolečino, je priporočljivo uporabiti tanko vzmetnico ali se posvetovati s kiropraktikom ali fizioterapevtom.
  • Spanje na tleh lahko poveča bolečine pri ljudeh z občutljivimi mišicami zaradi pritiska in zmanjšanega pretoka krvi.
  • Če se vaše obstoječe bolečine v hrbtu in vratu poslabšajo, se je najbolje izogibati spanju na tleh.

Spanje na tleh prinaša številne prednosti, kot so izboljšana drža, zmanjšane bolečine v hrbtu, preprečevanje pregrevanja in zmanjševanje bolečin na točkah pritiska. Čeprav ni znanstvenih dokazov, ki bi podprli vse trditve o učinkovitosti spanja na tleh, mnogi ljudje poročajo o pozitivnih izkušnjah. Pomembno je, da poskrbite za udobje z uporabo primernih podlog in podpornih blazin ter da vzdržujete čistočo prostora. Vendar pa spanje na tleh ni primerno za vsakogar, saj lahko pri nekaterih posameznikih povzroči nelagodje ali poveča bolečine v hrbtu in vratu. Če imate kakršnekoli težave, se posvetujte z zdravstvenim strokovnjakom, da najdete najboljšo rešitev za vaš spanec in splošno počutje.

[Vir: Health shots]; Portal24; Foto: Freepik