Moška “menopavza”: Resničnost ali mit?

Ženske morda niso edine, ki trpijo zaradi sprememb hormonov. Nekateri zdravniki opažajo, da moški poročajo o podobnih simptomih, kot jih doživljajo ženske v perimenopavzi in menopavzi. Medicinska skupnost razpravlja, ali moški resnično prehajajo skozi natančno definirano menopavzo, ko se raven testosterona zmanjša. Moški, ki prejemajo hormonsko terapijo s testosteronom, poročajo o olajšanju nekaterih simptomov, povezanih s tako imenovano moško menopavzo.

Kaj je moška “menopavza”?

Moški ne prehajajo skozi točno določeno obdobje, imenovanomenopavza. Namesto tega nekateri zdravniki ta pojav imenujejo upad androgena (testosterona) pri starajočem se moškem ali nizek testosteron. Z leti je normalno, da se pri moških zmanjša proizvodnja testosterona, vendar se to lahko zgodi tudi zaradi bolezni, kot je sladkorna bolezen.

Skupaj z upadom testosterona nekateri moški občutijo simptome, ki vključujejo:

  • Utrujenost,
  • šibkost,
  • depresijo,
  • spolne težave.

Povezava med temi simptomi in znižanimi ravnmi testosterona je še vedno sporna. Za razliko od menopavze pri ženskah, ko se proizvodnja hormonov popolnoma ustavi, je upadanje testosterona pri moških počasnejši proces. Zdravi moški so lahko sposobni proizvajati spermo tudi v svojih 80. letih ali kasneje. Vendar pa se zaradi bolezni lahko pojavijo subtilne spremembe v delovanju testisov že v starosti od 45 do 50 let, pri nekaterih moških pa bolj dramatično po 70. letu starosti.

Kako se diagnosticira “menopavza” pri moških?… več na Senior24.

Portal24; Foto: