Računsko sodišče preiskuje financiranje stranke SD

V luči nedavnih afer in pretresov znotraj Socialnih demokratov (SD) se zdaj stranka sooča še z eno preiskavo, tokrat s strani računskega sodišča. Po poročanju spletnega portala Siol je računsko sodišče začelo revizijo poslovanja SD, ki vključuje tudi preučevanje visoke najemnine, plačane s strani Inštituta 1. maj, tesno povezanega s stranko.

Revizija, ki jo je računsko sodišče sprožilo 13. junija 2023, temelji na zakonski obveznosti pregleda poslovanja političnih strank. Posebno pozornost namenjajo financiranju stranke, vključno z najemnino 13.500 evrov na mesec, ki jo Inštitut 1. maj plačuje za prostore v lasti SD. Ta znesek predstavlja letno kar 40 odstotkov vseh prihodkov inštituta v letu 2023, kar vzbuja vprašanja o ustreznosti velikosti najetih prostorov in morebitnem prikritem financiranju stranke.

Na SD so za Siol pojasnili: “Računsko sodišče izvaja revizijo na podlagi sklepa o izvedbi revizije, ki je bil izdan 13. junija 2023. Gre za obvezno revizijo poslovanja stranke v skladu s členom 24.b zakona o političnih strankah.”

Inštitut 1. maj, ustanovljen s strani predsednice SD Tanje Fajon in nekdanjega generalnega sekretarja Klemna Žiberta. Inštitut v Ljubljani najema 448 kvadratnih metrov neobnovljenih prostorov, in sice po ceni, ki po mnenju strokovnjakov presega tržne vrednosti.

Preiskava prihaja v času, ko se SD sooča z odmevno afero sodne palače, ki je privedla do odstopa pravosodne ministrice in glavnega tajnika stranke. Poleg tega se zastavlja vprašanje o prihodnosti Tanje Fajon na čelu stranke, še posebej pred kongresom, ki bo potekal aprila in bo vključeval tudi volitve.

Računsko sodišče redno izvaja revizije poslovanja političnih strank po parlamentarnih volitvah, še posebej, če stranka prejme javna sredstva v višini najmanj sto tisoč evrov. Slednje dodatno poudarja pomen preglednosti in odgovornosti v političnem financiranju.

[Vir: Žurnal24]; Foto: EU/GOV; Portal24