Prva pošiljka hrane iz Cipra uspešno prispela v Gazo

V Gazo je prispela prva ladja z nujno potrebno hrano. Pomoč z ladjo, napolnjeno s skoraj 200 tonami pomoči, organizira dobrodelna organizacija World Central Kitchen (WCK), znana po svojih globalnih prizadevanjih za zagotavljanje pomoči v hrani tam, kjer je najbolj potrebna.

Plovilo, ki vleče za seboj barko polno hrane, označuje preizkus nove poti za dostavo humanitarne pomoči iz Cipra v Gazo, ki se sooča s hudo grožnjo lakote po dolgotrajni izolaciji. Zaradi pomanjkanja ustrezne pristaniške infrastrukture v Gazi, je WCK vzpostavil začasni pomol, omogočajoč barki z ravnim dnom, da dostavi tovor v plitve vode enklave.

Kljub razburkanemu morju, ki je upočasnilo razkladanje, so priče poročale, da je bil tovor uspešno dostavljen na kopno, kar je upanje za nadaljnje izboljšanje razmer v Gazi. Jose Andres, ustanovitelj WCK in kuhar z Michelinovo zvezdico, je na družbenih omrežjih delil videoposnetek in sporočil, da so bili prvi zabojniki že dostavljeni, delo pa se nadaljuje.

Gaza: Nevladne organizacije kritizirajo pomoč iz zraka

Nevladne organizacije so izdale nujen poziv k trajni prekinitvi ognja v konfliktni regiji Gaze. Organizacije so izpostavile, da trenutna mednarodna prizadevanja za pomoč prebivalstvu skozi zračne in morske poti niso dovolj in služijo predvsem kot iluzija dejanskega napredka. Odmeva predvsem kritika 24 vodilnih organizacij za človekove pravice, vključno z Amnesty International, Action Aid International in Oxfam. Organizacije trdijo, da zračne in morske dostave humanitarne pomoči ne morejo nadomestiti neposrednega in neoviranega dostopa do potrebnih prek kopenskih prehodov. Poudarjajo, da bi morale države svojo pozornost in vire usmeriti v doseganje dolgoročne prekinitve ognja in zagotovitev varnega dostopa do humanitarne pomoči za palestinsko… več tukaj.

Gaza se sooča s hudimi humanitarnimi izzivi po izbruhu vojne 7. oktobra, ko je teroristična organizacija Hamas izvedla krvav napad na Izrael. Posledična izraelska vojaška akcija je po navedbah zdravstvenih oblasti v Gazi privedla do smrti več kot 31.000 Palestincev in razselitve večine prebivalstva. Humanitarne agencije poudarjajo, da dostava pomoči po morju in zraku sicer predstavlja pomemben korak, vendar ne bo zadostovala za rešitev vseh težav, povezanih s kopensko oskrbo.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Zajem zaslona X