Macron, Scholz in Tusk enotni glede nadaljnje pomoči Ukrajini

Na vrhu v Berlinu so se nemški kancler Olaf Scholz, francoski predsednik Emmanuel Macron in poljski premier Donald Tusk dogovorili o nadaljnji podpori Ukrajini, s čimer so pokazali enotnost po nedavnih napetostih glede strategije proti Rusiji. Trojica voditeljev je poudarila, da je njihova skupna odgovornost in moč v enotnosti, ki jo zdaj bolj kot kdaj koli prej potrebujejo za podporo Ukrajini v njenem boju proti ruski agresiji.

“Nemčija, Poljska in Francija nosijo posebno odgovornost. Konkretno bomo za Ukrajino kupili še več orožja na celotnem svetovnem trgu,” je izjavil Scholz po srečanju. Macron je dodal, da so tri države “enotne” in “odločene, da Rusiji nikoli ne bodo dovolile zmage in bodo do konca podpirale ukrajinsko ljudstvo.” Prav tako je poudaril, da bodo nadaljevali s podporo, ne da bi povzročili zaostrovanje konflikta, kljub prejšnjim razpravam o morebitni napotitvi vojakov.

Srečanje je sledilo obdobju nesoglasij, ki je izbruhnilo po konferenci o podpori Ukrajini v Parizu 26. februarja, in je po mnenju mnogih oslabilo sporočilo zahodne enotnosti proti Moskvi. Scholz je ostro zavrnil možnost pošiljanja vojakov v Ukrajino, medtem ko je Macronova izjava v Pragi, da “ni čas za strahopetnost”, sprožila dodatna nesoglasja. Vendar pa je posredovanje Tuska, nekdanjega predsednika Evropskega sveta, pomagalo omiliti napetosti, saj je zavrnil “zlonamerne govorice” o nesoglasjih med voditelji.

Trije voditelji, ki sodelujejo v formatu “weimarski trikotnik”, bodo nadaljevali s srečanji, vključno z vrhom EU v Bruslju 21. in 22. marca, ter kasneje v začetku poletja na Poljskem, kot je napovedal Tusk. Ta srečanja bodo nadaljevala prizadevanja za koordinacijo in poglobitev podpore Ukrajini, kar odseva skupno zavezo trem državam k ohranjanju enotnosti v obraz izzivom, ki jih predstavlja ruska agresija.

[Vir: ZDF]; Portal24; Foto: Zajem zaslona