Pričakuje se drugo zaporedno povečanje cen

V zadnjih petih mesecih so potrošniki uživali v stabilnih ali prijaznih cenah goriva, a zadnja analiza portala Moje Finance napoveduje manj prijetne čase. Pričakuje se drugo zaporedno povečanje cen, ki bo najverjetneje zabeležilo najvišje cene goriv v tem letu.

Cena nafte Brent je zaradi političnih zapletov na Bližnjem vzhodu nedavno presegla 80 dolarjev za sod. To povečanje je imelo neposreden vpliv na cene na mediteranskih trgih goriv, ki služijo kot osnova za določanje cen v Sloveniji. Dodatno je evro izgubil vrednost proti dolarju, kar pomeni, da bodo goriva, ki se tržijo v dolarjih, za evropske kupce še dražja.

Analize kažejo, da bo nova cena bencina znašala okrog 1,45 evra za liter, kar je največ v letošnjem letu, medtem ko bo cena dizla dosegla približno 1,49 evra za liter, kar je skoraj enako kot pred letom dni. Podražitve bencina so bile bolj opazne. Dizel pa je medtem doživel manjše povečanje cene, navajajo Moje finance.

Moje Finance opozarjajo, da bodo te spremembe cen verjetno vplivale na inflacijo, saj gorivo predstavlja znaten del gospodinjskih in podjetniških stroškov. Bencin bo s svojo višjo ceno prispeval k inflaciji, medtem ko dizel ne bo imel opaznega vpliva.

Poleg tega so bile z nedavno uredbo, ki je stopila v veljavo 5. decembra, znižane najvišje dovoljene marže za prodajo goriv ter trošarine za neosvinčeni bencin in dizel, kar je del prizadevanj za ublažitev cenovnih pritiskov na potrošnike. Trošarine za kurilno olje so ostale nespremenjene. Obdobje povišanja cen goriv in ukrepi vlade kažejo na kompleksno situacijo na trgu energentov, ki neposredno vpliva na vsakdanje življenje državljanov in gospodarstvo.

[Moje finance]

Foto: Pixabay;

Portal24