Premogovnik Velenje za projekt pridobil sredstva iz evropskega sklada

Premogovnik Velenje je bil pri črpanju sredstev Evropskega raziskovalnega sklada za premog in jeklo (RFCS) znova uspešen. Sklad je odobril tri projekte, sofinanciral pa jih bo v vrednosti okoli 380.000 evrov.

Lani je premogovnik Velenje sodeloval pri šestih projektih, ki so bili prijavljeni na RFCS, in sicer skupaj s partnerji iz Češke, Romunije, Nemčije, Francije, Grčije, Poljske in Španije. Odobrili so jim tri projekte, skupaj vredne 6,53 milijona evrov. Delež Premogovnika Velenje pri tem je 530.000 evrov, so zapisali v sporočilu za javnost.

Letos dobreni projekti so Ohranjanje in promocija dediščine premogovništva kot evropske kulturne dediščine. Vzpostavili bodo mednarodno mrežo za zaščito te dediščine in skrbeli za promocijo, raziskovalni projekt Ekološka sanacija in dolgoročni monitoring. Monitoring bo izboljšal pristop k ekološki sanaciji in rehabilitaciji, ter raziskovalni projekt Hibridno shranjevanje energije z uporabo porudarske infrastrukture, ki bo preučil pilotni hibridni sistemi shranjevanja energije. Začetek projektov je predviden sredi leta, zaključek je predviden leta 2026.

“Premogovnik Velenje z dolgoletnim sodelovanjem pri projektih s tujimi razvojno-raziskovalnimi organizacijami dokazuje, da je resen in kompetenten partner. Odobreni projekti so pripravljeni v skladu z zelenim dogovorom in z zadnjimi usmeritvami Evropske komisije, obenem predstavljajo tudi naložbo za prihodnost in bodo pripomogli k uspešnemu prestrukturiranju ter pravičnemu prehodu savinjsko-šaleške regije iz premoga,” so navedli v velenjskem rudniku.

Raziskovalni sklad RFCS, je namenjen sofinanciranju projektov s področja jekla in premoga.

Vir Foto: STA

Ne spreglejte…

Nagrado GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke prejel Ivan Cajzek, GIC GRADNJE

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je na 55. podelitvi nagrad najvišje priznanje za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke podelila podjetniku in direktorju družbe GIC GRADNJE, Ivanu Cajzku… več tukaj.