Premier Golob za Gazo obljubil dodatna 2,5 milijona evrov pomoči

Premier dr. Robert Golob se je danes udeležil mednarodne konference “Poziv k ukrepanju: nujni humanitarni odziv za Gazo” v Jordaniji. Konferenco gostijo kralj Hašemitske kraljevine Jordanije Abdullah II, predsednik Arabske republike Egipt Abdel Fattah al Sisi in generalni sekretar Združenih narodov (ZN) António Guterres. Premier Golob je že začel z vrsto bilateralnih srečanj, ki poudarjajo slovensko zavezanost k humanitarni pomoči v Gazi.

V izjavi za slovenske medije je premier dr. Golob poudaril, da je humanitarna situacija v regiji katastrofalna. “Včeraj sprejeta resolucija VS ZN daje upanje za rešitev dveh držav, vendar je potrebno ukrepati takoj in hitro,” je dejal. Slovenska vlada se je zato odločila nameniti dodatnih dva in pol milijona evrov skozi različne programe Združenih narodov za takojšnjo humanitarno pomoč palestinskemu narodu. Slovenija tako nadaljuje svoja prizadevanja za ublažitev humanitarne katastrofe v Gazi, kar je premier obljubil po priznanju Palestine.

Srečanje z generalnim sekretarjem ZN Guterresom

Dopoldne se je premier srečal z generalnim sekretarjem ZN Guterresom, predsednikom Države Palestina Mahmudom Abbasom, generalnim komisarjem UNRWA Filippom Lazzarinijem in predsednikom vlade Španije Pedrom Sánchezom. Premier Golob je komisarju Lazzariniju zagotovil dodatna finančna sredstva za humanitarne namene, pri čemer bo agenciji UNRWA namenjen milijon evrov. Slovenija se bo tudi aktivno vključila v sooblikovanje izobraževalnih programov, s katerimi bo več kot 600.000 palestinskih otrok ponovno lahko upalo v boljšo prihodnost.

Generalni sekretar Guterres je izrazil veliko zadovoljstvo nad aktivno vlogo Slovenije v VS ZN. Poudaril je, da je glas Slovenije nenadomestljiv in široko slišan ter upoštevan pri najzahtevnejših temah za rešitev konflikta na Bližnjem vzhodu. Premier Golob je Guterresa obvestil o načrtovanih aktivnostih Slovenije septembra v New Yorku, ko bo predsedovala VS ZN.

Predsednik Abbas je premierju Golobu izrekel iskreno hvaležnost za prizadevanja Slovenije in priznanje Palestine kot suverene in neodvisne države. Izrazil je upanje, da bodo pogumu Slovenije sledile tudi druge države EU. Oba voditelja sta pozdravila včeraj sprejeto resolucijo ZN, ki poudarja potrebo po njeni čimprejšnji implementaciji.

Premier Golob se je ob robu konference sestal tudi s predsednikom vlade Španije Pedrom Sánchezom, s katerim sta spregovorila o rezultatih EU volitev ter resoluciji, ki jo je včeraj potrdil VS ZN.

Sprejem resolucije

Premier dr. Golob bo nadaljeval sodelovanje na mednarodni konferenci, kjer bo nagovoril visoke goste, vključno s predsedniki držav in vlad, predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom, ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinkenom in predstavniki osrednjih humanitarnih organizacij. Dan v Jordaniji bo premier zaključil s pogovorom z jordanskim kraljem Abdullahom II in egiptovskim predsednikom al Sisijem.

Že včeraj je premier dr. Golob pozdravil sprejem resolucije VS ZN, ki poziva k takojšnji prekinitvi ognja in brezpogojni izpustitvi talcev, kar je označil kot velik uspeh diplomacije. Resolucija poziva tudi k oblikovanju načrtov o obnovi enklave, o čemer je premier danes govoril z drugimi svetovnimi voditelji in vodilnimi predstavniki ZN ter humanitarnimi organizacijami. “Slovenija je ponosna na svoj prispevek pri sprejemu resolucije, ki zbuja upanje na mir,” je dejal premier Golob.

Namen konference in pričakovanja

Namen konference je okrepiti mednarodna prizadevanja za ublažitev humanitarne krize v Gazi. To vključuje dogovor o premirju in izpustitvi talcev, povečanje dostave nujne humanitarne pomoči in zagotavljanje ključnih storitev za civilno prebivalstvo, kot so zdravstvena oskrba, dostop do pitne vode in oskrba z energijo. Razprava poteka tudi o preprečevanju prisilnega preseljevanja civilistov in zagotavljanju osnovnih pogojev za bivanje razseljenih oseb. Pri teh prizadevanjih imajo osrednjo vlogo mednarodne humanitarne organizacije, predvsem Agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA). Na konferenci visoki gostje govorijo tudi o pripravah na obnovo Gaze po vzpostavitvi premirja.

Portal24; Foto: