Peter Gregorčič, če bo ostal v politiki, ima zdaj predvsem dve možnosti: prevzem SLS ter samostojno politično pot ali dogovor z Anžetom Logarjem.

Požareport: Nova dinamika desne sredine: Janša utrdil pozicije, a zdaj prihaja tudi čas Gregorčiča in Logarja. Tonin šele četrta liga.

Požareport: Vsi poznamo sintagmo “When numbers talks, bullshit walks” in tudi pri nedeljskih volitvah v evropski parlament je (bilo) tako. In kot nam številke kažejo precejšnji volilni debakel Gibanja Svobode (a več o tem jutri), tako nam pokažejo tudi veliko zmago SDS. Ta stranka na teh volitvah namreč ni dobila samo 4 poslanske mandate (kar je dvakrat več od Golobove Svobode), ampak tudi najvišji volilni odstotek v njeni zgodovini (30,65), poleg tega jim je na te evropske volitve uspelo pripeljati 80 tisoč več volivcev kot na prejšnje evropske volitve leta 2019, pa še zmagali so praktično povsod po Sloveniji. Hja, Golobova Svoboda, na primer, je – vis a vis SDS – resno pogorela celo pri Golobu doma, v Novi Gorici.

Janša

Vse to je Janeza Janšo samo še utrdilo na poziciji vodilnega liderja slovenske desne sredine, vsaj še do naslednjih parlamentarnih volitve.

Ampak, zdaj, prav tako do naslednjih parlamentarnih volitev, bo nesporno tudi čas nove super dinamike na slovenski desni sredino ter predvsem dveh prihajajočih novih obrazov taiste desne sredine, Anžeta Logarja in Petra Gregorčiča.

Logar

Logar, nesojeni predsednik republike, ostaja, in to po vseh anketah javnega mnenja, daleč najbolj popularni desnosredinski politik. Očitki, kako je že davno zapravil svoj politični kapital (iz volitev predsednika republike), pa so bolj kot ne “wishful thinking” (zaželeno mišljenje oziroma oblikovanje prepričanj, ki temeljijo na tem, kar bi si bilo prijetno predstavljati, in ne na dokazih, racionalnosti ali resničnosti) ali po domače pobožne želje, tako na levi kot desni sceni slovenske politike.

Kot verjetno tudi ni dvoma, da bo Logar na prihodnje parlamentarne volitve šel na čelu nove stranke ali liste, četudi se ta mogoče ne bo imenovala Platforma sodelovanja. Do ustanovitve nove Logarjeve stranke pa bo – podobno verjetno – prišlo malo pred prihodnjimi volitvami, čisto v že preizkušenem slogu novih obrazov levice.

Medtem pa Logar do nadaljnjega ostaja – sicer vedno manj vidni – član SDS. Da bi ga Janša na silo vrgel ven, je težko verjeti, saj bi znotraj stranke lahko tvegal… več na Požareport.

Portal24; Foto: Osebni arhiv