Premier Golob naj bi novega predsednika SD želel v vladni ekipi

V obdobju priprav na kongres Socialnih demokratov (SD), ki se odvija le dva tedna pred pomembnim dogodkom, se v političnih krogih širi negotovost glede prihodnjega vodstva stranke. Trenutno ni jasno, kdo bo zasedel mesto Tanje Fajon, prav tako pa ostaja nejasno, kakšen vpliv bo imela ta menjava na sestavo vladne ekipe. Po neuradnih informacijah, na katere se pri poročanju sklicuje Delo, si predsednik vlade Robert Golob želi, da bi tudi novi predsednik SD postal del vladne ekipe, kar predstavlja del koalicijske pogodbe. Kljub temu ostaja vprašanje, ali bo Golob v vseh primerih vztrajal pri tej zahtevi, saj v SD nad možnimi ministrskimi menjavami izražajo presenečenje in zadržanost, zlasti ker o takih namerah na usklajevanjih doslej ni bilo govora, navaja Delo.

Delegatke in delegati bodo prihodnjo soboto izbirali, kdo bo vodil Socialne demokrate v prihodnosti. O koalicijskem delu in morebitnih drugih odprtih vprašanjih bo izvoljeno vodstvo po kongresu govorilo s koalicijskima partnericama.

SD

Za položaj predsednika SD kandidirajo Jani Prednik, Tadej Beočanin in Milan Brglez. Medtem ko Prednik poudarja, da se njegova kandidatura osredotoča predvsem na vsebine in ne na zasedanje položaja, Beočanin na vpliv Golobovega vztrajanja na svojo kandidaturo ni želel odgovoriti. Zanimivo je, da bi v primeru potrebe po menjavah v stranki videli Prednika in Beočanina primerna za kohezijski resor, ki ga trenutno vodi Aleksander Jevšek, navaja Delo.

Položaj zunanje ministrice ni na tržnici in ne bi špekuliral, kako in kaj. Njo morate vprašati, kako in kaj namerava v prihodnje. Trenutno ne glasujemo ali odločamo o teh zadevah.

Milan Brglez v intervjuju za Delo

Položaj ministrice na tržnici

Milan Brglez, ki je trenutno osredotočen na svojo strankarsko kandidaturo, izraža manj upiranja potencialnim vladnim menjavam. Kljub temu je njegov fokus usmerjen tudi na prihajajoče volitve v evropski parlament, kar dodaja še eno plast kompleksnosti v razpravo o ministrskih menjavah. Delo navaja, da Brglez v zvezi z nadaljnjim ministrovanjem Fajonove poudarja, da “položaj zunanje ministrice ni na tržnici” in da trenutno “ne glasujemo ali odločamo o teh zadevah”.

Mnenja in ocene o tem, kakšna mora biti sestava ministrske ekipe, morajo dokazovati rezultati ministrov, organizacija in vodenje posamične koalicijske stranke pa je zadeva stranke same in ne vsebina koalicijskih dogovorov. Socialni demokrat se pripravljamo na volilni kongres s ciljem izvolitve vodstva in organov stranke, vprašanja dela v koaliciji pa niso vsebina, o katerih bo odločal kongres in pričakujem tudi nasprotno, da se koalicijski partnerici ne bosta vmešavali v delo in organizacijo stranke Socialni demokrati.

Tanja Fajon

Odziv odhajajoče predsednice SD, Tanje Fajon, na neuradne zahteve Goloba je bil oster. Poudarila je, da ocene o sestavi ministrske ekipe morajo temeljiti na rezultatih ministrov in da organizacija ter vodenje koalicijske stranke predstavljata interni zadevi stranke, ne pa vsebino koalicijskih dogovorov. Fajonova pričakuje, da se koalicijski partnerici ne bosta vmešavali v delo in organizacijo stranke SD, kar še dodatno poudarja zapletenost situacije ob prihajajočem kongresu, ki ga izpostavlja Delo.

[Vir: Delo]; Portal24; Foto: EU/GOV