Obrežje: Protesti proti načrtovanemu azilnemu domu se nadaljujejo

Na platoju nekdanjega mejnega prehoda na Obrežju se je zbralo približno 50 protestnikov, ki so izrazili svoje nestrinjanje z vladnimi načrti za vzpostavitev azilnega doma na tem območju. Udeleženci protesta so v želji po zmanjšanju števila nezakonitih prehodov, zahtevali tudi poostren nadzor na slovensko-hrvaški meji

Protestniki so poudarili, da njihov odpor ni usmerjen proti prebežnikom kot takim, ampak proti izbrani lokaciji za azilni dom. Bogdan Palovšnik, eden izmed domačinov, je dejal: “Pozivamo vlado, naj še enkrat razmisli o tej lokaciji. Razmere so neprimerne. Jutri bomo začeli zbirati podpise na ravni cele občine pod peticijo, s katero pozivamo Vlado Republike Slovenije, da na meji z Republiko Hrvaško spet vzpostavi režim varovanja meje, ki je bil v času schengna, ko je bilo število nezakonitih prehodov minimalno. Z minimalnimi prehodi se bodo tudi naše težave rešile. domačin Bogdan Palovšnik.

Predstavniki krajevnih skupnosti Jesenice na Dolenjskem in Velika Dolina so izrazili podobna mnenja. Fredi Žibert, predsednik krajevne skupnosti Velika Dolina, je opozoril, da problem azilnega doma ni omejen le na Brežice in Središče ob Dravi, ampak predstavlja širši nacionalni izziv.

Protestniki so izrazili zaskrbljenost nad varnostjo in mirnostjo v svojem lokalnem okolju. “Cele noči nam gredo po cestah,” je povedal eden izmed udeležencev, izpostavljajoč povečano prisotnost prebežnikov. Druga udeleženka je dodala: “Okolica, kjer hočejo postaviti azilni dom, je čisto neprimerna. Dejansko mislimo, da ne bomo več mirno živeli, sploh pa ne naši otroci.”

Organizatorji protesta na Obrežju napovedujejo še več shodov in peticijo proti vladnim načrtom, s čimer želijo doseči ponovno oceno ustreznosti lokacije za azilni dom in okrepiti nadzor na meji. Ta dogodek odraža širšo skupnostno zaskrbljenost nad upravljanjem migracij in vplivom na lokalno okolje.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona