Predsednica Republike zaskrbljena zaradi dogajanja v Gazi in poziva k ukrepom

Predsednica Republike Slovenije, Nataša Pirc Musar, je izrazila globoko zaskrbljenost nad nadaljevanjem nasilja v Gazi in kritizirala mednarodno skupnost za neuspeh pri obravnavi humanitarnih kriz. “Zgrožena sem, ko vidim, kako zelo je mednarodna skupnost padla na izpitu humanitarnosti in humanosti,” je dejala in opozorila na vse pogostejše postajanje nasilja v različnih delih sveta kot nove normalnosti.

V svoji izjavi je predsednica poudarila, da Slovenija, kot demokratična država zavezana varstvu temeljnih človekovih pravic in svoboščin, ne more dopustiti nadaljevanja nasilja. Predsednica, ki se je nedavno izrekla v podporo Ukrajini, je danes pozvala Varnostni svet Združenih narodov, da ukrepa za ustavitev nasilja v Gazi.

Žal je bil Varnostni svet od samega nastanka žrtev interesov posameznih držav, še posebej tistih s pravico veta. Zaradi teh interesov so umirali milijoni ljudi po svetu. Članstvo v Varnostnem svetu ni namenjeno ozkim interesom držav, temveč da tam sedijo in ukrepajo v imenu človeštva.

Nataša Pirc Musar

Predsednica je izpostavila, da je Organizacija združenih narodov in njen Varnostni svet ključni za ohranjanje mednarodnega miru in varnosti, na temelju varstva človekovih pravic. “Žal je bil Varnostni svet od samega nastanka žrtev interesov posameznih držav, še posebej tistih s pravico veta,” je poudarila in opozorila na milijone življenj, izgubljenih zaradi političnih interesov.

Grozote v Gazi zločin proti človečnosti

Predsednica je opisala grozote, ki jih svet spremlja iz Gaze, kot zločin in zanikanje človeške humanosti. “Mrtvi, ranjeni, oboleli, in celo zaradi lakote umirajoči otroci niso stvar politike,” je dejala in pozvala k nujnemu premirju v Gazi, še pred začetkom Ramadana.

Pozivam države članice Varnostnega sveta, da tem grozotam naredimo konec. Tako, da Varnostni svet zaukaže premirje v Gazi. Pozivam države članice Varnostnega sveta, ki to moč imajo, da povrnejo vsaj osnovno dostojanstvo ljudem, ki trpijo in umirajo v Gazi. To bi premirje omogočalo, vsaj do neke mere.

Nataša Pirc Musar

Kot članica Varnostnega sveta si bo Slovenija prizadevala za dosego premirja in zagotovitev takojšnje humanitarne pomoči civilistom. “Kot predsednica Slovenije sem se pripravljena kadarkoli dejavno vključiti v ta prizadevanja,” je zagotovila Pirc Musar.

Grozljivega pokola Hamasa ne bomo nikoli pozabili. Tudi izraelske politike kolektivnega kaznovanja Palestincev ne. Toda Gaza je tudi sedanjost in je tudi prihodnost. V času množičnih zločinov zoper civilno prebivalstvo pravica do veta preprosto ni več legitimna!

Nataša Pirc Musar

Predsednica je dejala, da grozljivi pokoli in politike kolektivnega kaznovanja ne bodo pozabljeni in poudarila, da v času množičnih zločinov zoper civilno prebivalstvo pravica do veta ni več legitimna. Pozvala je k takojšnji akciji Varnostnega sveta z resolucijo, ki bo Izraelu jasno sporočila, da je nadaljevanje nasilja v Gazi in na Zahodnem bregu v nasprotju z Ustanovno listino OZN.

Portal24; Foto: Matjaž Klemenc/UPRS