Pozivi k odstopu madžarske predsednice zaradi pomilostitve

V Budimpešti so se okrepili pozivi k odstopu madžarske predsednice Katalin Novák, ki se sooča s škandalom zaradi svoje odločitve o pomilostitvi osebe, obsojene zaradi prikrivanja primera spolne zlorabe otrok. Novák, prva ženska na položaju predsednice v zgodovini Madžarske, je sprožila val ogorčenja po razkritju, da je aprila 2023 izdala predsedniško pomilostitev moškemu, obsojenemu zaradi vpletenosti v prikrivanje spolnih zlorab v državnem otroškem domu.

Pomiloščena oseba je bila leta 2018 obsojena na več kot tri leta zapora, in sicer zaradi pritiskanja na žrtve, da umaknejo obtožbe proti direktorju zavoda. Direktor je bil sicer obsojen za spolno zlorabo najmanj desetih otrok med letoma 2004 in 2016. Razkritje te pomilostitve je prejšnji teden povzročilo široko javno ogorčenje in zahteve po odstavitvi Katalin Novák.

V odziv na škandal se je pred palačo Sándor, predsedniškim sedežem v Budimpešti, zbralo na tisoče protestnikov, ki so zahtevali njen odstop. Anna Donáth, madžarska poslanka v Evropskem parlamentu, je izjavila, da iz tega škandala Novák “ne more vrniti”. Opozorila je tudi na “naravno jezo”, ki je ljudi pripeljala na ulice.

Katalin Novák, tesna zaveznica premierja Viktorja Orbána in zagovornica tradicionalnih družinskih vrednot, se poleg pozivov k odstopu sooča tudi z etičnim postopkom, ki so ga proti njej sprožile opozicijske stranke v parlamentu. Premier Orbán je v luči škandala predlagal ustavno spremembo, ki bi prepovedala pomilostitve za tiste, obsojene zločinov nad otroki, kar je videti kot graja Novákove odločitve.

Mert Pop, eden od žrtev spolne zlorabe, je javno izrazil zgroženost nad pomilostitvijo in pozval Novák, naj poda pojasnilo za svojo odločitev.

Klofuta žrtvam

Katalin Novák je na novinarski konferenci v torek zavrnila pozive k uradnemu pojasnilu svoje odločitve. Novák sicer ni odgovorila na vprašanja o možnem odstopu. Poudarila pa je, da utemeljitve predsedniških pomilostitev niso javne, kar pogosto pusti neodgovorjena vprašanja. “Za vse pomilostitve velja, da so po svoji naravi razdiralne,” je dodala.

Njen komentar je naletel na odpor med kritiki, vključno z Andrásom Gálom, odvetnikom nekaterih preživelih spolnih zlorab, ki je Novákovo izjavo označil za “klofuto” žrtvam. Gál je izpostavil, da pedofilija zahteva drugačen pristop in da razdelitev med pedofile in preostalo družbo kaže na globoko razhajanje v dojemanju te tematike.

Novák je sredi škandala odpotovala na uradni obisk v Katar, trije njeni svetovalci pa so zaradi razkritja odstopili. Mert Pop, je izrazil razočaranje nad tišino predsednice glede njenih motivov za pomilostitev. Poudaril je, da bi pojasnilo lahko pomagalo ublažiti bolečino in skrb žrtev. “Ta tišina je tisto, kar poslabša in poglobi te bolečine in samo travmo,” je dejal. Mert Pop je ob tem izpostavil potrebo po dialogu z Novák za razumevanje in obdelavo odločitve.

vir; Foto: Katalin Novak X,

Portal24