Novi ukrajinski poveljnik napovedal strožji pristop

Ukrajinske oborožene sile se trenutno soočajo z dvema glavnima izzivoma: pomanjkanjem delovne sile in nezadostnimi zalogami zahodnega orožja, vključno s strelivom. V luči teh izzivov je generalpolkovnik Oleksandr Syrskyi, ki je nedavno prevzel vodstveno vlogo po velikem pretresu vojaškega vodstva, napovedal strožji pristop v vojni z Rusijo. V petek je Syrskyi izrazil namero, da izboljša rotacijo enot na frontnih črtah in izkoristi moč nove tehnologije, da bi okrepil obrambne sposobnosti Ukrajine.

Syrskyi je na svojem kanalu Telegram napovedal, da so “na dnevnem redu nove naloge”. Slednje pa odraža cilje predsednika Volodimirja Zelenskega za “prenovo” oboroženih sil in sprejetje novega pristopa k boju. Ta strategija prihaja ob kritičnem času, ko Ukrajina poskuša preobrniti dinamiko vojne z Rusijo, ki je trenutno v zastoju.

Nova izmenjava ujetnikov

Poleg vojaških izzivov je Ukrajina tudi v petek izvedla novo izmenjavo ujetnikov z Rusijo, pri čemer se je 100 vojakov z obeh strani vrnilo domov. Predsednik Zelenskij je poudaril, da je bila večina vračajočih se ukrajinskih ujetnikov ujetih med dolgotrajno obrambo Mariupola na začetku vojne. Iz ruskega ujetništva je zdaj skupno izpuščenih več kot 3100 Ukrajincev. Izmenjava je potekala kljub nadaljevanju ruskih napadov na Ukrajino in ukrajinskih napadov na ključne točke za rusko frontno črto.

Poleg tega so Ukrajinske oblasti poročale o več kot 90 ruskih spopadih v enem dnevu, vključno z 49 zračnimi napadi in 52 raketnimi napadi. V regiji Sumy je letalski napad terjal življenja dveh civilistov, več pa jih je bilo ranjenih. Rusija in Ukrajina ostajata v dejanski pat poziciji na bojnem polju. Ključno vlogo v spopadu pa zdaj igrajo brezpilotna letala in rakete.

Sirskiijev predhodnik, Valerij Zalužnij, pa je bil nagrajen z najvišjim državnim priznanjem, Zlato zvezdo. Podelil mu jo je predsednik Zelenskij na slovesnosti v Kijevu. Priznanje je prejelo tudi več drugih visokih vojaških poveljnikov, kar kaže na priznanje njihovih prizadevanj in žrtev v teku vojne.

Razvoj dogodkov odraža kompleksnost trenutne situacije v Ukrajini, kjer vojaški izzivi in diplomatska prizadevanja za izmenjavo ujetnikov soobstajajo s stalno grožnjo in realnostjo vojne.

vir, Foto: Pexels; Portal24