Poljska zaradi raketnih napadov na Ukrajino zavarovala svoj zračni prostor

Varšava je sporočila, da so bili sprejeti vsi koraki za zavarovanje zračnega prostora države, potem ko je Moskva v soboto Ukrajino napadla z raketami. Poljske zračne sile so dvignile svoja letala, da bi zaščitile zračni prostor pred ruskimi raketami, ki so ciljale na zahod Ukrajine.

Letalske patrulje so bile izvedene v soboto na jugovzhodu Poljske, ki meji na vojno razdejano Ukrajino. Poljska je ostala nepoškodovana, toda ruski napad na veliko trgovino z domačimi izdelki v mestu Harkov na severu Ukrajine je ubil 12 ljudi in ranil 43.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je letalski napad označil za “manifestacijo ruske norosti.” Poljsko operativno poveljstvo je sporočilo, da se je obrambna operacija končala v nedeljo, vendar ostajajo njihove sile še naprej pazljive. “Zaradi konca raketnih napadov Ruske federacije na cilje v zahodnem delu Ukrajine je bila operacija vojaškega letalstva v poljskem zračnem prostoru končana, napotene sile in sredstva pa so se vrnili k standardnim operativnim dejavnostim,” je poveljstvo zapisalo na platformi X.

Poljska vojska je v sobotni izjavi dejala, da so domačini lahko opazili povečan hrup poljskih in zavezniških letal ter da je vojska sprejela vse potrebne ukrepe za zavarovanje zračnega prostora Poljske. Ločeno je v soboto poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski opozoril, da želi Rusija destabilizirati Evropo in vplivati na izid prihajajočih junijskih evropskih parlamentarnih volitev.

Ruska obsežna invazija na Ukrajino je močno povečala varnostne pomisleke v regiji, saj se vzhodnoevropske države bojijo revizionističnega Kremlja. Varšava je svoje sile postavila v pripravljenost že marca, ko je ruska raketa vstopila v poljski zračni prostor, preden je zadela zahodno ukrajinsko regijo Lvov. Poleg tega je Poljska okrepila svojo vojaško prisotnost tudi na zahodni meji z Belorusijo, trdno zaveznico Moskve.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Pexel