Dolar se je okrepil, evro pa padel: FED še ne bo znižal obrestnih mer

Na deviznih trgih se je prejšnji teden vrednost dolarja glede na košarico valut zvišala, kar je posledica pričakovanj, da Ameriška centralna banka ne bo znižala obrestnih mer tako hitro, kot je trg sprva ocenjeval. Indeks dolarja, ki meri vrednost ameriške valute glede na šest najpomembnejših svetovnih valut, se je zvišal za 0,3 odstotka in dosegel 104,75 točke.

Vrednost dolarja se je okrepila tudi glede na evropsko valuto, in sicer za 0,2 odstotka. Slednje pa je povzročilo zdrs cene evra na 1,0845 dolarja. Poleg tega se je dolar okrepil tudi proti japonskemu jenu, in sicer za 0,8 odstotka, s čimer je njegov tečaj dosegel 156,99 jena. Krepitev dolarja je posledica novih makroekonomskih podatkov. Podatki namreč kažejo, da so inflacijski pritiski v ZDA še vedno močni, trg dela pa ostaja robusten.

Manjše možnosti za znižanje obrestnih mer FED-a septembra

Predstavniki FED-a že dlje časa opozarjajo, da inflacijski pritiski ne popuščajo dovolj hitro. Omenjeno pomeni, da bi lahko obrestne mere ostale povišane dlje, kot je bilo sprva pričakovano. Posledično so se obeti za znižanje obrestnih mer FED-a septembra zmanjšali. Pred tednom dni je trg ocenjeval 67-odstotno možnost za znižanje obrestnih mer septembra. Te ocene so zdaj padle na 49 odstotkov.

Prav tako so se zmanjšale možnosti za znižanje obrestnih mer v Veliki Britaniji, saj je bila aprilska inflacija višja od pričakovanj. Prejšnji teden je pozornost vlagateljev pritegnilo tudi sporočilo novozelandske centralne banke. Banka je zaradi še vedno visoke inflacije namreč napovedala, da je malo verjetno, da bo letos znižala obrestne mere.

Nadaljnji premiki na deviznih trgih bodo v veliki meri odvisni od prihodnjih makroekonomskih podatkov in stališč centralnih bank glede inflacije in obrestnih mer. Vlagatelji bodo pozorno spremljali napovedi in izjave ključnih centralnih bank, da bi bolje razumeli prihodnja gibanja valutnih tečajev.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Freepik